حرف یا عمل برای آب های ژرف؟

کدخبر: 2338186

وزیر نیرو در تازه ترین اظهارنظر درباره سرنوشت پروژه آب های ژرف در سیستان و بلوچستان گفت: «درزمینه آب های ژرف سیستان اقدامات زیادی تاکنون انجام شده و نتایج این اقدامات نیز به زودی اعلام خواهد شد.»

وزیر نیرو در تازه ترین اظهارنظر درباره سرنوشت پروژه آب های ژرف در سیستان و بلوچستان گفت: «درزمینه آب های ژرف سیستان اقدامات زیادی تاکنون انجام شده و نتایج این اقدامات نیز به زودی اعلام خواهد شد.» این خبر اردکانیان وزیر نیرو در حالی است که مهرماه سال97 نیز آقای اردکانیان اعلام کرده بود منتظر نتایج بررسی ها هستیم. اکنون این سوال مطرح است تا چه زمان باید به انتظار نشست تا این موضوع تعیین تکلیف شود؟ واگر در فضای کارشناسی، این پروژه مثبت تلقی می‌شود مردم چه زمانی از آب های ژرف سیراب خواهند شد؟

ماجرای آب های ژرف سخن از آب های ژرف (آب های موجود در اعماق بیش از هزار متری زمین)، در کشور تاکنون در چند مقطع زمانی به میان آمده است که در چهار سال اخیر نیز به طور جدی موضوع استفاده از این آب ها به ویژه در مناطق کم آب همچون سیستان و بلوچستان مطرح شده است. به طور مشخص دوگروه راجع به این موضوع اظهار نظر کرده‌اند. گروه مخالفان با دلایل زیست محیطی به طورکامل مخالف استفاده از آب ژرف هستند و گروه موافقان نیز معتقدند این آب ها از منابع تجدید پذیرند و استخراج این منابع برای کشور در شرایط کنونی بسیارحیاتی است.گزارشها حاکی است، آب های ژرف در سال های اخیر برای بهره برداری در سیستان و بلوچستان موضوع اصلی طرح این آب ها در کشور بوده است. موضوعی که تا مرحله اجرا نیز رفته و در مقطعی خبر بهره برداری از این آب ها در رسانه ها مطرح شد اما به دلیل مخالفت های وزارت نیرو، فاز بهره برداری رسمی، به استخراج نتایج بررسی ها و تحقیقات موکول شد.

نظر معاون علمی: ما آماده ایم سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور در سفر تیرماه سال 96 به استان سیستان و بلوچستان گفته بود:«معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری آمادگی دارد با ارائه ایده ها و فکرهای نو به استان سیستان و بلوچستان در زمینه آب های ژرف و جلوگیری از تبخیر آب یاری رساند. آب های ژرف آن دسته از منابع آبی هستند که تجدیدپذیرند و به هیچ عنوان مخاطرات زیست محیطی ایجاد نمی کنند و در چرخه هیدرولوژی شرکت دارند، از نظر شیمیایی کیفیت مناسبی دارند و از نظر عمق نیز بهره برداری از آن ها اقتصادی است.»

اختصاص ۲۵ میلیارد تومان اعتبار اسماعیل نجار، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور هم در سفری که دی ماه 96 به چابهار داشت در جمع مدیران شورای هماهنگی بحران سیستان و بلوچستان زمانی که مدیران استانی مهم ترین دغدغه این استان را بی آبی اعلام کردند ، گفته بود: «استفاده از آب های دریا و آب های ژرف تنها راه نجات از بی آبی در این استان و کشور است که می تواند بسیاری از مشکلات را در بلندمدت حل کند. ۲۵ میلیارد تومان اعتبار برای استحصال آب های ژرف در استان سیستان و بلوچستان نیز پیش بینی شده است.»

حفر چاه در عمق2500 متری زمین پس از این اظهار نظرها خبری منتشر شد که از انعقاد تفاهم نامه میان وزارت نیرو و معاونت علمی رئیس جمهور برای حفر یک چاه برای بهره برداری از آب عمیق در سیستان و بلوچستان حکایت داشت. تسنیم مهرماه 97 نوشت: «پس از سه سال بحث و بررسی و مطالعه در سراسر کشور به ویژه استان سیستان و بلوچستان، یکی از چاه‌های مورد اکتشاف در عمق دو هزار و 500 متری زمین به آب رسید.»

مخالفت محیط زیست در لابه لای همه این بحث ها ، سازمان حفاظت محیط زیست نیز که تاکنون با هرگونه اقدام درباره حفر چاه‌های بالای ۱۰۰ متر برای دستیابی به آب‌های ژرف مخالفت می‌کرد اعلام کرده بود: اگر این چاه‌ها فقط برای تحقیقات باشد، منعی برای حفر آن ها نیست.

وزیر نیرو به رئیس جمهور نامه نوشت پیگیری های سرسختانه برخی نمایندگان استان سیستان و بلوچستان و دیگران، مهرماه 97وزیر نیرو را به انتقاد واداشت. او در نامه‌ای انتقادی خطاب به رئیس‌جمهور به ورود برخی سازمان‌ها و نهاد‌های غیرمرتبط به بحث آب های ژرف اعتراض کرد. اردکانیان در این نامه نوشت که دخالت های هر سازمانی از روی دلسوزی در بحث آب های ژرف جز خرابکاری نتیجه دیگری نخواهد داشت.

پروژه همچنان در انتظار نتایج بررسی ها با وجود گذشت حدود دو سال از طرح جدی بهره برداری از آب های ژرف، وزیر نیرو همچنان از انتظار برای وصول نتایج بررسی ها سخن به میان آورده است.

«روزنامه خراسان»

ارسال نظر: