تحلیل گر آمریکایی: ایران دشمن القاعده است نه متحد آن

کدخبر: 2369188

یک شبکه چینی با اشاره به ادعاهای اخیر وزیر خارجه آمریکا مبنی بر حمایت ایران از القاعده اعلام کرد، ایران نه تنها متحد این سازمان تروریستی نیست، بلکه خود قربانی تروریسم بوده است.

"اندرو کوریبکو" تحلیل گر آمریکایی مستقر در مسکو، در تحلیلی در وب سایت شبکه "سی جی تی ان" چین نوشت همه ناظران واقع گرا به خوبی می دانند، ایران دشمن القاعده است. 

<< "مایک پومپئو" وزیر خارجه آمریکا که قرار است به زودی از مقام خود کنار برود، در سخنرانی آتشین و خنده دار خود در 12 ژانویه، جمهوری اسلامی ایران را به حمایت از القاعده متهم کرد و مدعی شد ایران "پایگاه جدید وطنی" القاعده است. وی همچنین مدعی شد گزارش چند ماه پیش منابع اطلاعاتی در خصوص کشته شدن یک رهبر القاعده در ایران، تایید شده است. به ادعای منابع آمریکایی، آن به اصطلاح عامل القاعده در حملات تروریستی این سازمان در شرق آفریقا که در سال 1998 به وقع پیوست، دخالت داشت و تابستان گذشته در ایران کشته شد.  

کاملا قابل درک است که چرا دولت ترامپ در آخرین هفته حیات خود چنین روایتی را اشاعه می دهد؛ ادعای این که ایران متحد القاعده است. بی پایه بودن این ادعا کاملا اشکار است، زیرا ایران ثابت کرده که نه تنها متحد آن سازمان تروریستی نبوده، بلکه دشمن آن است. 

ایران یک کشور بزرگ شیعه است که هم کیشان آن در سراسر منطقه قربانی القاعده بوده اند. این گروه تنها شیعیان را هدف قرار نمی دهد، بلکه گروه های اقلیت نظیر آنها، از حامیان بی رحمانه ترین حملات تروریستی بوده اند. ایران از مدت ها قبل در جبهه جنگ جهانی واقعی علیه تروریسم، پیشرو بوده است، نه جنگ به  اصطلاح ضد تررویسم آمریکا که انگیزه سیاسی داشته، با معیارهای دوگانه همراه است. ایران خود سالیان متمادی قربانی اشکال مختلف تروریسم بوده است که عوامل آن، خود را به دروغ، به انواع ایدئولوژی های مختلف نظیر سنی ها و مارکسیسم، منتسب می دانند. متهم کردن ایران به میزبانی کردن از القاعده، دروغی کاملا آشکار است که با حقایق تناقض دارد. 

ایران آنقدر در مبارزه با تروریسم در منطقه مصمم است که در هفت سال اخیر، مشاوران خود – و بر اساس برخی گزاشات اعضای نیروهای ویژه سپاه پاسداران – را به عراق و سوریه فرستاده است تا با داعش مباره کنند. بسیاری از شهروندان ایرانی هم در مبارزه با این بلای جهانی کشته شده اند. بدتر از آن، برخی از آنها در حملات اسرائیل در سوریه کشته شده اند. اسرائیل هم مانند آمریکا مدعی است ایران از تروریسم حمایت می کند، و به جای آن که تهران را یک دارایی امنیتی علیه تروریسم تلقی کند، آن را به اشتباه، یک تهدید منطقه ای می داند. 

مشکل رویکردهای آمریکا و اسرائیل در قبال تروریسم در خاورمیانه آن است که به شدت آن را سیاسی کرده اند. واشنگتن و تل آویو، تررویسم را یک پدیده نمی دانند که با مشارکت همه کشورهای منطقه، در سطح جهانی محکوم و با آن مبارزه شود، بلکه از تروریسم به عنوان برچسبی علیه رقیبان منطقه ای خود استفاده می کنند. سپاه پاسداران، بخشی قانونی از نیروهای مسلح ایران است، نه آن طور که آمریکا و اسرائیل مدعی هستند، یک سازمانِ بین المللیِ تروریستی. علاوه بر آن، نیروهای تحت الحمایه ایران نظیر حزب الله که با گروه های شناخته شده تروریستی نظیر داعش در سوریه می جنگند نیز تروریست نیستند، بلکه ضد تروریست هستند. 

با این وجود، سپاه پاسداران و نیروهای متحدش به دلایل سیاسی، به حمایت از تروریسم متهم می شوند و هر از گاهی نیروهای آنها در سوریه بمب باران می شوند. دلیل این اتهام، تفاوت دیدگاه های منطقه ای آنها نسبت به آمریکا و اسرائیل در منطقه، و همچنین هم پوشانی متعارف نظامی نسبت به آنها است. تناقض ادعاهای اخیر پومپئو با این رویکرد استراتژیک است که انگیزه های طرح آنها را معنادارتر می کند. وی خود صادقانه معتقد نیست که ایران میزبان القاعده است، اما بیان چنین سخنان بیهوده ای، ادامه همان گلایه های به شدت بیمارگونه دولت ترامپ علیه ایران است که در چهار سال اخیر ادامه داشته است و در واپسن روزهای این دولت تکرار می شود. 

دونالد ترامپ از این که بازنده انتخابات ریاست جمهوری شده، خشمگین است و چهارشنبه این هفته کاخ سفید را ترک خواهد کرد. بعد از حمله طرفداران ترامپ به کنگره آمریکا و موضع مخالفان وی مبنی بر آن که او عامل محرک حملات "تروریستی در داخل کشور" بوده است، ترامپ نمی تواند باور کند که چه اتفاقاتی برای او در حال رخ دادن است. ترامپ ظاهرا به وزیر خارجه اش دستور داده است تا ادعای حمایت ایران را از القاعده مطرح کند، به این امید که شاید مردم ارتباطات خودِ وی را با "تروریسم" فراموش کنند. طرح چنین ادعاهایی، تلاشی  حاکی از درماندگی ترامپ است تا همه نگاه ها را از خود  دور کند و از شر آبروریزی امنیتی رخ داده خلاص شود. 

لذا ادعاهای دولت ترامپ را نباید جدی گرفت. انگیزه وی از طرح آنها، بر منافع شخصی بنا شده است، هم منافع فردیِ مرتبط با آبروی رئیس جمهور در واپسین روزهای حضور در کاخ سفید و هم منافع سیاسی. زیرا وی به دنبال آن است تا  دولت بایدن که به زودی وارث تشکیلات دولتی ترامپ خواهد شد، ترغیب شود  همچنان سیاست های خصمانه را علیه ایران ادامه دهد. برای بایدن بسیار دشوار است که روند دیپلماتیک کنونی آمریکا را در این خصوص تغییر دهد تا مبادا خود به "نرمی در قبال تروریسم" متهم نشود، درست مانند آن چه که بسیاری از محافل به تازگی و به دنبال بحران امنیتی هفته گذشته، در خصوص ترامپ بیان کردند. در هر حال، تمام ناظران واقع گرا می دانند ایران دشمن القاعده است، نه متحد آن.>>

 

منبع: الف
ارسال نظر: