دلار جا پای طلا می‌گذارد؟؛ آیا صندوق‌های ارزی به موفقیت صندوق‌های طلا می‌رسند؟

کدخبر: 2389100

صندوق‌های سرمایه‌گذاری مبتنی بر طلا طی سال‌های اخیر به یکی از موفق‌ترین ابزارهای بازار سرمایه تبدیل شده‌اند و حالا با مطرح شدن راه‌اندازی صندوق‌های ارزی، این پرسش مطرح است که آیا این ابزار جدید نیز می‌تواند با جذب ارزهای خانگی، به تأمین مالی تولید و صادرات کمک کرده و مسیر موفق صندوق‌های طلا را تکرار کند؟

نسیم‌آنلاین: صندوق‌های سرمایه‌گذاری مبتنی بر طلا در سال‌های اخیر با فراهم کردن امکان سرمایه‌گذاری غیرمستقیم در بازار طلا، توانستند بخش قابل توجهی از تقاضای خرید فیزیکی سکه و شمش را به سمت بازار سرمایه هدایت کنند. اکنون با طرح راه‌اندازی صندوق‌های ارزی، کارشناسان از ظرفیت این ابزار برای جذب ارزهای راکد و تأمین مالی بخش‌های مولد اقتصاد سخن می‌گویند.
بررسی‌ها نشان می‌دهد صندوق‌های طلا با ایجاد بستری شفاف، نقدشونده و تحت نظارت سازمان بورس، امکان سرمایه‌گذاری آسان مردم را فراهم کردند و علاوه بر کاهش ریسک نگهداری فیزیکی طلا، به توسعه بازار سرمایه و ابزارهای مالی مرتبط نیز کمک کردند.
در مقابل، صندوق‌های ارزی تنها با هدف حفظ ارزش دارایی طراحی نشده‌اند و در صورت اجرای صحیح، می‌توانند منابع ارزی جذب‌شده را به سمت پروژه‌های صادرات‌محور، صنایع ارزآور، پتروشیمی، فولاد، معادن و سایر طرح‌های دارای درآمد ارزی هدایت کنند.
کارشناسان معتقدند یکی از مهم‌ترین ظرفیت‌های صندوق‌های ارزی، جذب میلیاردها دلار ارز خانگی است که سال‌ها خارج از چرخه رسمی اقتصاد نگهداری می‌شود. این منابع در صورت ورود به بازار سرمایه، علاوه بر افزایش عمق بازار ارز، می‌تواند به تأمین مالی تولید و توسعه صادرات نیز کمک کند.
در این مدل، سرمایه‌گذاران ضمن حفظ ارزش دارایی خود، بازده ارزی دریافت می‌کنند و بنگاه‌های اقتصادی نیز بدون اتکا به منابع خارجی، امکان تأمین سرمایه مورد نیاز برای اجرای طرح‌های توسعه‌ای را خواهند داشت.
با این حال، صاحب‌نظران تأکید می‌کنند موفقیت صندوق‌های ارزی، همانند صندوق‌های طلا، بیش از هر چیز به نحوه طراحی، شفافیت عملکرد، تضمین حقوق سرمایه‌گذاران، امکان نقدشوندگی و اعتماد عمومی بستگی دارد.
در صورت تحقق این الزامات، صندوق‌های ارزی می‌توانند علاوه بر ایفای نقش یک ابزار سرمایه‌گذاری، به یکی از مهم‌ترین ابزارهای تأمین مالی تولید، توسعه صادرات و افزایش سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران تبدیل شوند.

ارسال نظر: