رازداری و عدم دخالت در امور پزشکی شروط اصلی برای سلامت یاران

کدخبر: 2043313

طبق دستورالعمل اجرایی طرح سلامت‌یار تمام موارد اعم از تعهد داوطلبان برای رازداری نسبت به تمام اطلاعات بیمار از شروط اصلی برای سلامت‌یاران ذکر شده است.

گروه جامعه «نسیم آنلاین»: در قانون جمهوری اسلامی ایران تصریح شده که تامین بهداشت و سلامت جامعه به عهده دولت است، اما معنی این حرف، این نیست که بار مسئولیت از روی شانه ملت برداشته می‌شود.

تقسیم وظیفه یک بحث است، بار مسئولیت یک بحث دیگر؛ گناه توسعه‌نیافتگی و عقب‌ماندگی را نمی‌شود به گردن دولت‌ها انداخت و ملت‌ها را بی‌تقصیر دانست؛ مفهوم «کُلُّکُم راع وَ کُلُّکُم مَسئول» هم همین است که هرکس به اندازه عقل، وسع و اختیارش مسئولیت دارد.

آنچه مسلم است این است که در پیروزی و شکست، در موفقیت و عدم موفقیت، این ملت‌ها هستند که تقدیر می‌شوند یا مورد ملامت قرار می‌گیرند؛ درست است که نقشه پیشرفت و توسعه را دولت‌ها می‌کشند و سیاست‌های خرد و کلان را آن‌ها تعیین می‌کنند اما در اصل این ملت‌ها هستند که به این نقشه‌ها جامه عمل می‌پوشانند. بنابراین هر چه همراهی دولت و ملت بیشتر باشد، توفیق و بهروزی و کامیابی دستیافتنی‌تر می‌نماید. روی همین بستگی و وابستگی است که ملت‌ها نمی‌توانند از زیر بار مسئولیت‌های خود شانه خالی کنند. معنی این حرف این است که نباید تنها چشم به دست دولت دوخت و منتظر ماند تا او چرخ توسعه و پیشرفت را به حرکت درآورد. مقدم بر دولت، تک تک افراد جامعه هستند که باید قطار موفقیت را به حرکت درآورند و این درست‌‌ همان سبک زندگی ایرانی - اسلامی است.

در حال حاضر وضعیت بهداشت و درمان کشور در شرایط ویژه‌ای است. از یک‌طرف شاهد حرکت‌های شتابان پیشرفت و توسعه نظام سلامت هستیم و از طرف دیگر بحث تحقق اقتصاد مقاومتی هم با توجه به مناسبت سیاسی ما با جهان مطرح است. اتفاقاً طرح سلامت‌یار دقیقاً همان‌برنامه‌ای است که تک تک داوطلبان آموزش دیده می‌توانند ورود پیدا کند و ‌تمام و کمال خودشان را نشان دهند. مادامی که جامعه بی‌اعتنا به همنوعش باشد، پیشرفت کشور از حد شعار و تبلیغ فرا‌تر نمی‌رود.

سلامت یار، بهانه‌ای برای با هم بودن است و با هم بودن، نیازمند این است که داوطلبان مشارکت کننده همکاری گروهی را فراگرفته باشند. و از لحاظ آگاهی و مهارت در روابط اجتماعی به چنان سطحی از رشد رسیده باشند که بتوانند به راحتی به کارهای گروهی بپردازند و مستلزم آن است که آن‌ها فقط به هدف‌های طرح که‌‌ همان رضایت خاطر بیماران بی‌همراه و یا حتی همراهان بیمار است بیندیشند.

با این همه یادآوری مداوم این نکته ضروری است که طبق دستورالعمل اجرایی سلامت یار که به امضای وزیرمحترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی رسیده است، تمام موارد اعم از تعهد داوطلبان برای رازداری نسبت به تمام اطلاعات بیمار (از لحاظ پزشکی، خانوادگی و...) و کادر بیمارستان (ساختار بیمارستان، اطلاعات مرتبط به پزشکان، پرستاران و....)، دفاع از حریم بیمار، فعالیت فقط در حوزه وظایف مشخص شده توسط سازمان و الزام به ارایه کارت هوشمند شناسایی، تعهد به رعایت قوانین اخلاقی و چارچوبهای بیمارستان و جمعیت هلال احمر، حضور طبق جدول زمان­بندی با نظارت و برنامه ریزی ارائه شده از رئیس خانه داوطلب، ارزیابی فعالیت‌ها از سوی کادر بیمارستان و رئیس خانه داوطلب، انجام تمام تستهای سلامت مورد نیاز و احراز صحت داوطلب بدون هیچگونه چشمداشت مالی، حقوقی و یا استخدامی لحاظ شده است و پیش بینی شده است اعمال ارتکابی داوطلب که غیرقانونی بوده و سبب پیگرد قانونی از وی خواهد شد، بر عهده خود داوطلب است و جمعیت هلال احمر و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و بیمارستان‌ها هیچگونه مسئولیتی در قبال اعمال خلاف قانون داوطلب ندارند. بر این اساس داوطلبان ضمن رعایت اصل تامین احترام و حریم خصوصی بیماران، به صحبت مخاطب دقت کافی نموده و از اظهار نظر می‌پرهیزند.

تاکید دیگر طرح سلامت‌یار بر این است که بیماران بدحال با بیماری حاد یا علائم حیاتی ناپایدار، نیازمند یا در حال دریافت خدمات درمانی تخصصی، بیمارانی که سطح هشیاری لازم برای برقراری ارتباط بین فردی ندارند، بیمارانی که بنا به تشخیص سرپرستار بخش یا اطلاع رسانی سرتیم داوطلبان، نباید توسط نیروی غیرمتخصص مراقبت شوند و بیمارانی که رضایت به کمک داوطلبان ندارند در لیست بیماران گیرنده این خدمت جای نمی‌گیرند.

جمعیت هلال احمر حرکت ارزشمند سازمان نظام پرستاری کشور را که با بیان دغدغه‌ها و پیشنهاد‌ها در راستای صیانت از حقوق بیماران در طرح سلامت یار بوده است را تحسین می‌کند و یادآور می‌شود که تنها ذکر نقاط ضعف و هدایت جریان‌هایی مبنی بر مخالفت‌های بی‌اساس با این طرح را خارج از اصول حاکم بر نظام سلامت کشور می‌داند.

لذا انتظار می‌رود ضمن احترام به حقوق معنوی بیماران، از تمامی آن‌ها دعوت می‌کند که نظر‌ها، پیشنهاد‌ها و میزان رضایتمندی خود در این خصوص را برای ارتقای سطح خدمت رسانی به مسئولان سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر مستقر در بیمارستان‌های پایلوت که مبدع این حرکت ارزشمند در نظر گرفته شده‌اند اعلام نموده، تا شاهد اجرای هر چه بهتر این طرح باشیم.

ارسال نظر: