هاآرتص:

مبادله زندانیان سمبل تغییر عمیق روابط تهران-واشنگتن است

کدخبر: 2004604

هاآرتص: ‌برخی از مقامات آمریکایی قول داده بودند که ساعتی پس از آغاز اجرای برجام، تحریم‌های جدیدی را تصویب خواهند کرد اما آزادی زندانیان از بود که توانست دولت اوباما را از فشار منتقدان‌‌ رها کند.

به گزارش گروه بین الملل «نسیم آنلاین» به نقل از روزنامه صهیونیستی "هاآرتص" پیروزی اوباما: توافق هسته ای ایران با آزادی زندانیان کادو پیچ شد حتی برخی مقامات اسرائیلی نیز نقاط مثبتی در این اقدام دیدند.

مبادله روز شنبه زندانیان بین ایران و آمریکا سمبل تغییر عمیق در روابط بین این دو کشور بود که با اعلام اجرای توافق هسته ای و حذف تحریم ها علیه تهران در هم پیچید. این اتفاق باعث شد که باراک اوباما بتواند روابط خود را توسعه بخشیده و از آن به عنوان حربه ای برای خنثی سازی سلاح سیاسی جمهوری خواهان استفاده کند چرا که ادامه بازداشت چهار ایرانی ـ آمریکایی در ایران ابزاری می شد برای سرکوبگری اوباما و توافق.

علیرغم اینکه ایران همچنان برای آمریکا یک کشور خطرناک محسوب می شود اما نتیجه مثبت مذاکرات مخفیانه برای آزادی زندانیان - به علاوه یک قطعنامه سریع برای ملوانان بازداشت شده در خلیج فارس ـ باعث شد این برداشت به وجود بیاید که میانه رو ها در تهران به قدرت دست یافتند و اینکه آن ها به تعهدات هسته ای خود پایبند هستند ( همانطور که سازمان انرژی اتمی نیز روز شنبه این مسئله را تائید کرد.) و اینکه آن ها می خواهند وجهه تخاصمی ایران را در منطقه کمتر کنند. اوباما و دولت او نیمه پر لیوان را می بینند.آن ها بر این باور هستند که میانه رو ها باید از طریق گفتگو و سازش، قوی تر شوند. اما برخی دیگر نیمه خالی لیوان را می بینند، آن ها سیاست نظامی و ارعاب را ترجیح می دهند.

اسرائیل به همراه برخی از کشورهای سنی نشین در خاورمیانه که از دشمنان ایران هستند، طرفدار تفکر نوع دوم هستند.اورشلیم اصرار دارد هرگونه انعطاف در جهت گیری های ایران را به عنوان یک نوع پوشش و استتار بر اهداف شریرانه تفسیر کند. منابع واشنگتن هرگز توقع نداشتند که مبادله زندانیان اینقدر از دیدگاه متفاوت، دیده شود. حذف تحریم ها نیز همانطور که روز شنبه اعلام شد، نیز ظاهراً‌ ضربه مرگباری بوده است.

در بین مقامات اسرائیلی که در حوزه اطلاعات امنیت ملی و ارزیابی ها فعالیت می کنند، بسیاری هستند که از این رابطه یک چشم انداز پیچیده را به جای یک تصویر سیاه و سفیدی که توسط دفتر نخست وزیر منتشر شده را می بینند. اما صدای اعتراض آن ها، از ترس انتقادات سخت کابینه وزرا و دلهره ای که از باب تهدید شدن جایگاه شغلی شان دارند، هربار ضعیف تر می شود.

با این حال در نگاه دولت اوباما،اتفاقات اخیر یک پیروزی دیپلماتیک است که می توان مقدمه ای برای صحبت های محتاطانه در حوزه چالش های عمومی باشد و از طرف دیگر نیز دولت اوباما و وزیر امور خارجه وی، می توانند در برابر انتقادات خشنی که از آن ها به خاطر واکنش های سستی که از خود در برابر بازداشت ملوانان آمریکایی و آزمایش موشکی ایران نشان دادند، دفاع کنند و آزادی زندانیان می تواند به واکنش های منفعلانه آنان مشروعیت ببخشد. به علاوه برخی از مقامات آمریکایی قول داده بودند که تنها چند ساعت پس از آغاز اجرای توافق هسته ای، تحریم های جدیدی را تصویب خواهند کرد.

آزادی زندانیان و به ویژه آزادی "جیسون رضائیان"‌، گزارشگر واشنگتن پست، که زندانی شدن او پوشش رسانه ای وسیع و فشار شدیدی بر روی دولت برای آزادی وی به همراه داشت، ترمیم وجهه دولت در رسانه ها را تضمین کرد و نفر بعدی نیز که شاید به همان اندازه برای دولت آمریکا مهم بود، یک کشیش از اسلام برگشته به نام سعید عابدینی بود که او نیزآزاد شد.

آزادی زندانیانیان به صورت سمبلیک و توافق هسته ای به صورت استراتژیکی، نشان داد که امکان یک پایان شاد وجود دارد: بسیاری بر این باور هستند که گام بعدی افزایش همکاری ایران و آمریکا در مبارزه با دشمنان مشترک مانند داعش است.

ارسال نظر: