معاون ساماندهی امور جوانان: مشاوره و آموزش استاندارد پیش از ازدواج باید الزامی شود

کدخبر: 1037731

دومین جلسه تخصصی تدوین پروتکل ملی مشاوره ازدواج با حضور کارشناسان و صاحب‌نظران مرتبط در معاونت ساماندهی امور جوانان برگزار شد

به گزارش‌«نسیم»، در این جلسه رویکردهای مختلف مشاوره پیش از ازدواج با نگاه بومی و اسلامی که در مشاوره ازدواج می‌تواند کارایی داشته باشند، موردبحث و تبادل‌نظر قرار گرفت و در ادامه بدین مسئله که آیا مشاوره قبل از ازدواج اساساً ضرورت دارد یا خیر نیز پرداخته شد. مریم نجابتیان مدیر گروه مشاوره وزارت ورزش و جوانان با ارائه گزارشی از جلسه قبل در قالب پاورپوینت، گفت: هدف از برگزاری این جلسات بحث و بررسی پیرامون تدوین پروتکل ملی مشاوره ازدواج است. ایشان با اشاره به دو رویکردی که در نشست قبلی مطرح‌شده بود گفت: در این جلسه قرار است به رویکردهای دیگر در امر مشاوره ازدواج پرداخته شود.

رستمی معاون ساماندهی امور جوانان با اشاره بر اینکه موضوع پروتکل ملی یک سابقه و تجربه‌ای در وزارتخانه دارد، گفت: این طرح یکی از اقدامات ارزشمندی می‌توانست باشد که خیلی زودتر از این‌ها باید به نتیجه می‌رسید ولی علی‌رغم بودجه بالایی که برای تدوین طرح قرار داده شد بود متأسفانه به انحراف کشیده شد و اکنون مقرر گردیده است که دوباره این طرح تدوین گردد. معاون ساماندهی امور جوانان با اشاره به اینکه دو نکته در این طرح بسیار مهم است افزود: ما به دنبال آن هستیم مشاوره و آموزش پیش از ازدواج استاندارد را الزامی نماییم. در این مسیر ممکن است با یک مانع مواجه شویم و آن مشکل اقتصادی خانواده‌هاست که هزینه لازم برای مراجعه به مشاوره و آموزش را نداشته باشند که در همین راستا مقررشده است تا در آینده‌ای نزدیک بیمه‌نامه ازدواج را سازمان‌دهی و اجرا کنیم تا کمک کند سیاست‌های این پروتکل بهتر اجرا شود. بیمه‌نامه ازدواج شامل آموزش و مشاوره پیش از ازدواج، مهریه و مسکن خواهد بود.

رستمی در ادامه گفت: اما مسئله‌ای که مهم است و متخصصان باید بدان پاسخ بدهند این است که آیا واقعاً نیاز به تدوین پروتکل ملی مشاوره ازدواج هست یا نه؟ و اگر تنظیم شود آیا قابلیت اجرایی شدن در این حوزه را دارد؟

دکتر بهاری ریاست اداره آموزش و پایش سلامت روان وزارت بهداشت با اشاره به اینکه پروتکل نیاز است اما الزام نیست، گفت: رویکرد قالبی برای مشاوره ازدواج نداریم اما ساختار مشخصی داریم. اگر نگاه فرد را در مورد ازدواج بدانیم باید بپرسیم فرد چه تعریفی از ازدواج دارد. اکثر خانواده‌ها نگاه مذهبی به ازدواج دارند. نگاه دوم به ازدواج رویکرد اجتماعی است و نگاه سوم حق انتخابی است.

دکتر فرشاد بهاری با تکیه‌بر این نکته که تعداد دفعات مراجعه به مشاوره 6جلسه باید باشد، افزود: باید فرآیند قبل از ازدواج را ببینیم و بررسی نماییم. تعدادی از مراجعین کسانی هستند که برای انتخاب فرد موردنظر در آینده مراجعه می‌کنند. تعدادی نیز قبل از خواستگاری مراجعه می‌کنند که خانواده‌ها در جریان نیستند و اگر با خانواده‌های خود مطرح نمایند یا خانواده‌ها توافق می‌کنند یا مراسم عقد و عروسی را برگزار می‌نمایند.

دکتر بهمنی در ادامه جلسه با اشاره به اینکه پروتکل ضروری است و چهار مؤلفه برای اجرایی شدن پروتکل لازم است که شامل؛ جهان‌بینی، پرسونالیتی، دانش و مهارت است، افزود: به نظر من باید دنبال این باشیم که چه رویکردهایی نباید در مشاوره‌ها باشند.

وی گفت: مشاوره ازدواج مشاوره بحران نیست، مشاوره پیش‌گیری از بحران است. فرآیند ازدواج پیچیده است، فرد باید ببیند که خودش کیست و آیا مهارت ارتباطی دارد یا نه؟ مقدمات ازدواج کردن دارد یا نه؟ آیا جهان‌بینی یا علائق آن‌ها به هم می‌خورد یا نه؟ شرایط خاص دارد یا نه؟

دکتر بهمنی عضو هیئت‌علمی دانشگاه با تأکید بر این نکته که آموزش و مشاوره باهم متفاوت هستند، افزود: در این پروتکل هدف از مشاوره ازدواج مشخص نگردیده است. مشاوره‌های پیش از ازدواج باید رویکرد دستگاهی داشته باشند. باید برای بُعد نظارتی یک چارچوبی داشته باشیم و نسبت به فنون مشاوره هم نظارت کنیم. برخی از فنون هستند که حرام و غلط‌اند و باید آن‌ها را در پروتکل تحدید نمود.

مریم محمودی مهر، مشاور و مدرس دانشگاه نیز در این جلسه با اشاره به اینکه یک فرآیندی که راهه‌ای انتخاب همسر مناسب برای مراجعه‌کنندگانی که قصد ازدواج رادارند در این پروتکل مشخص شود، افزود: زوج‌درمانی قبل از ازدواج نیز اهمیت دارد و باید در این پروتکل لحاظ شود. باید نگاه و دیدگاه افراد به ازدواج بررسی گردد مثلاً فردی نگاه مذهبی یا اجتماعی به ازدواج دارد؟ این دیدگاه‌ها را نمی‌توانیم یکسان کنیم ولی باید یک بستری فراهم کنیم تا در مشاوره یکپارچه‌سازی نماییم که به این شکل از آسیب‌های فراوانی که از اختلاف دیدگاه و نگاه به ازدواج بین زوجین هست جلوگیری کنیم.

ارسال نظر: