حالا وقت سگ کشی نیست/تاملی برقصه پر غصه سگ کشی در پایتخت

کدخبر: 2117563

کشتار سگ های ولگرد از چالش هایی است که متاسفانه در طول سال های اخیر به روش های  مختلف در برخی از نقاط کشور رواج پیدا کرده است و دل هر انسانی را به درد می آورد.

به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ کشتار سگ های ولگرد از چالش هایی است که متاسفانه در طول سال های اخیر به روش های مختلف در برخی از نقاط کشور رواج پیدا کرده است.

تزریق اسید،روز دیگر شلیک گلوله و طعمه گذاری و مسموم کردن این حیوانات، واقعیتی تلخ و تامل برانگیز است که حکایت از بی برنامگی مدیریت شهری برای ساماندهی سگ های بی پناه دارد.

فرهنگ غلطی که متاسفانه در ذهن برخی، رسوب و رسوخ کرده که انسان مجاز است برای آنچه که مطابق میل او نیست از هیچ اقدامی دریغ نکند و حتی در برخی مواقع به بالاترین نوع خشونت که همان جان گرفتن از یک جاندار است، اقدام کند.

قصه پر غصه کشتار سگ ها بعد از گذشت سالیان سال،همچنان در برخی شهرها،محلات و روستاها و نواحی که به عنوان سکونت گاه انسان ها است، تکرار می شود و علیرغم اتخاذ تدابیری برای جلوگیری از این رویکرد غیر انسانی،همچنان در گوشه و کنار شهرها و محلات به وقوع می پیوندد.

زندگی انسان در کنار حیوانات،مستلزم رعایت مجموعه ای از اقدامات بهداشتی است که در فقدان و خلاء آن،ضریب بروز بیماری های گوناگون افزایش می یابد.

انتقال برخی بیماری ها از حیوان به انسان،موضوع جدیدی نیست و از دیرباز سرایت برخی از میکروب ها،ویروس ها و باکتری های بیماری زا باعث تحمیل هزینه های سنگین بهداشتی،درمانی به انسان شده که در دهه های اخیر با پیشرفت علم پزشکی،ابعاد هر چه بیشتری از مخاطرات مذکور،آشکار شده است.

انتقال سگ ها به بیابان ها راهکار موثری برای حل معضل نیست

شیما مظفری نژاد،کارشناس محیط زیست در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان ، اظهار داشت: رعایت نکردن نکات بهداشتی در هر عرصه و حوزه ای می تواند سبب بروز مشکلات بی شماری شود که در ارتباط با پراکندگی سگ ها در محدوده سکونت گاه های انسانی نیز این قاعده ساری و جاری است.

وی افزود:یکی از مشکلات فعلی جامعه، نداشتن اطلاعات کافی است که در صورت آگاهی بخشی و تعریف و طراحی برنامه ای مدون،اصولی و کارآمد می توان از بروز بسیاری از چالش ها جلوگیری کرد.

مظفری نژاد بیان کرد: تکثیر و زاد و ولد سگ ها موضوعی نیست که صرفا در مرزهای جغرافیایی کشور ما به وقوع بپیوندد، بلکه این موضوع در تمامی کشورهای جهان وجود دارد ،با این تفاوت که در کشورهای پیشرفته با تعریف تمهیدات و تدابیر مقتضی،این موضوع به نحوی اصولی مدیریت می شود.

کارشناس محیط زیست گفت:متاسفانه در برخی شهرهای ایران،ساده ترین راه یعنی کشتار و معدوم سازی سگ ها برای مقابله با این پدیده در دستورکار قرار می گیرد و عده ای گمان می کنند با کشتار سگ ها می توانند این مساله را حل و فصل کنند، در صورتی که تجارب گذشته ثابت کرده در مقام عمل، این رویه و رویکرد سنتی هیچ دستاورد و نتیجه پایدار و سازنده ای ندارد.

مظفری نژاد بیان کرد:بنده با قاطعیت می گویم در هیچ نقطه ای از ایران،کشتار سگ ها،باعث مدیریت صحیح این موضوع نشده و به واقع بعد از پاکسازی محیط،مجددا شاهد ظهور و بروز این جانور در شهرها،محلات و سکونت گاه های انسانی بوده ایم.

وی افزود: جمع آوری سگ های خیابانی و بی پناه و انتقال حیوانات به بیابان ها و محدوده های خالی از سکنه تدبیری موثر برای حل و فصل ِاین معضل و ساماندهی آن به شمار نمی رود.

کارشناس محیط زیست گفت: جا به جایی این حیوانات به مناطق دوردست باعث بروز مشکلاتی جدی همچون بی غذایی می شود که از منظر اخلاقی و انسانی پذیرفتنی نیست.

مظفری نژاد گفت:از سوی دیگر بعد از گذشت مدتی، سگ های مذکور برای یافتن آب و غذا به سمت سکونت گاه های شهری حرکت می کنند که به واقع این اقدام ، به حل و فصل ریشه ای این معضل نمی انجامد، بلکه مشکل را از محدوده ای به محدوده دیگر منتقل می کند.

مظفری نژاد بیان کرد:بی نتیجه بودن این شیوه های سنتی باعث شده که دستورالعمل ساماندهی سگ های مذکور در قالب زنده گیری،عقیم سازی و نگهداری آنها در پناهگاه ها و محیط هایی مشخص، طراحی و ابلاغ شود.

حالا وقت سگ کشی نیست/تاملی برقصه پر غصه سگ کشی در پایتخت

کشتار سگ های ولگرد غیرقانونی است

یعقوب مرید زاده،رئیس محیط زیست شهرستان ملارد در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان ،ضمن غیر قانونی خواندن کشتار سگ ها اظهار کرد: ساماندهی سگ ها ، مبنا،قاعده و ضوابط خاص خود را دارد و با توجه به چارچوب مدون و مشخصی که برای آن تعریف و طراحی شده،اجرایی و عملیاتی می شود و به واقع کشتار سگ های ولگرد،اقدامی غیر قانونی است که در صورت مشاهده و اثبات آن،اداره محیط زیست اقدام به تشکیل پرونده و ارجاع آن به دادستانی خواهد کرد.

مریدزاده گفت:حضور سگ ها در محدوده هایی که اراضی باغی و زراعی آن وسیع و گسترده است از ورود گونه های جانوریِ دیگر همچون روباه و شغال به محدوده های مسکونی جلوگیری می کند و به تبع حذف و کشتار سگ ها باعث بر هم خوردن تعادل زیست محیطی و همچنین ظهور و بروز مشکلات و معضلات دیگری خواهد شد.

وی افزود:طرح این موضوع،به معنای بی تفاوتی به پراکندگی سگ های بی پناه و خیابانی در سکونت گاه های انسانی،محلات و شهرها نیست بلکه باید با زنده گیری و عقیم سازی آنها،ساماندهی لازم در این خصوص لحاظ شود که این موضوع دستورالعملی کشوری است .

جمع آوری غیر حرفه ای سگ های خیابانی و بی پناه،بر تعداد آنها می افزاید

مرید زاده در ادامه با اشاره به لزوم رعایت نکات حرفه ای و علمی در جمع آوری چنین سگ هایی گفت: مطالعات و بررسی های انجام شده،این واقعیت را اثبات کرده که در زندگی دسته جمعی و گروهی سگ ها، یک سگ به عنوان فرمانده سگ های دیگر ایفای نقش می کند که از آن تحت عنوان سگ " آلفا " یاد می شود که حذف این سگ،باعث برهم خوردن نظم و انتظام در کل گروه می شود و اساسا حضور این سگ در محدوده قلمروی مشخص شده،از حضور سگ های غریبه دیگر جلوگیری می کند.

رئیس اداره محیط زیست ملارد بیان کرد:در یک محدوده وسیع،چندین قلاده سگ «آلفا»، عهده دار فرماندهی دیگر سگ ها هستند که در صورت لحاظ نکردن نکات لازم و جمع آوری بی قاعده و غیر حرفه ای آنها،نه تنها مشکلی حل نمی شود بلکه به عمق معضلات و چالش های مرتبط با این پدیده نیز افزوده خواهد شد.

مقابله با سگ های بیمار یا خطرناک چگونه انجام می شود؟

یعقوب مرید زاده در پاسخ به سئوال خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان درباره راهکار مقابله و کنترل سگ هایی با بیماری های خطرناک گفت:در صورت مشاهده سگی با چنین مختصات و شرایطی،باید مراتب به اداره محیط زیست و دامپزشکی شهرستان ذی ربط اطلاع داده شود تا کارشناسان این ادارات به محل اعزام می شوند.

وی افزود:پس از بررسی لازم و درصورت تایید وجود بیماری یا خطرناک بودن حضور سگ برای انسان، اقدامات لازم برای انتقال آن در دستورکار قرار می گیرد و با تجهیزاتی که در اختیار ادارات مذکور قرار دارد(همچون اسلحه های بیهوشی و غیره )تدابیر لازم در این خصوص اتخاذ می شود.

رئیس اداره محیط زیست شهرستان ملارد بیان کرد: جمع آوری سگ های بیمار در حیطه اختیار افراد عادی نیست و باید این اقدام با حضور کارشناسان ادارات اشاره شده و در چارچوب های مشخصی عملیاتی شود.

کشتار و معدوم سازی سگ های خیابانی جایز نیست

اتلاف و معدوم سازی سگ های خیابانی ،نه تنها از حیث ضوابط و دستور العمل های تعریف شده،غیر قانونی است،بلکه از نگاه شریعت اسلام و مراجع نیز جایز نیست.

با نیم نگاهی به نظر مراجع عظام به این موضوع،بر غیر شرعی بودن آن پی خواهیم برد.

آیت ا...حسین نوری همدانی:تلف نمودن حیوانات غیر موذی جایز نیست.

استفتاء از حضرت آیت العظمی نوری همدانی

سوال مطروحه از دفتر آیت العظمی نوری همدانی:

حقیر به همراه خانواده خود در یکی از شهرک های مستقر در استان تهران سکونت داریم که متاسفانه تعداد زیادی سگ خیابانی نیز در محدوده مذکور حضور دارند،با عنایت به سر و صدای نا به هنگام آنها و ترس برخی از کودکان و خردسالان از حضور این سگ ها،از بین بردن آن سگ ها به واسطه غذای مسموم ایراد شرعی دارد یا خیر؟

پاسخ آیت العظمی نوری همدانی:

لازم است شهرداری و سایر مراکز ذیربط در این مساله،اقدامات مفید را انجام دهند و تا سر حد امکان دفع مشکلات مذکور بدون کشتن آنها انجام شود.

استانداری در برخورد با شهرداری های متخلف،مسامحه نخواهد کرد

حسن کریمی،معاون عمرانی استانداری تهران در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان ،با اشاره به لزوم توجه به دستورالعمل ها و اجرایی کردن قواعدِ لحاظ شده در ساماندهی سگ های ولگرد،بیان کرد:کشتار و حذف فیزیکی سگ ها امری غیر قانونی است و در صورت مشاهده چنین مواردی،استانداری برخورد با عوامل این اقدامات را در دستور کار قرار می دهد.

وی در ارتباط با شهرداری هایی که در حوزه جغرافیایی استان تهران به کشتار سگ ها اقدام می کنند،گفت:در صورت محرز شدن چنین اقداماتی،با شهردار خاطی برخورد می شود که با عنایت به شرایط زمانی و مکانی و میزان کشتار و معدوم سازی این گونه جانوران،برخوردهای قانونی لحاظ خواهد شد.

لزوم توسعه پناهگاه ها و مراکز نگهداری سگ ها

محمد محمودی شاه نشین،نماینده مردم شهریار،قدس و ملارد در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان ،با اشاره به وجود قوانین مقتضی در ارتباط با این اقدام غیر شرعی و غیر اخلاقی(اتلاف و معدوم سازی سگ ها) گفت:نیازی به وضع و تصویب قوانین جدید احساس نمی شود و اساسا قرار نیست در ارتباط با هر موضوعی،مجلس شورای اسلامی به تصویب قانونی خاص اقدام کند.

وی افزود:طرح این موضوع به معنای بی اهمیت و سطحی بودن پدیده سگ کشی یا اتلاف و معدوم سازی سگ ها نیست،بلکه انتظار می رود تفسیر صحیح و اصولی از قوانین شود و در صورت حصول این امر،جرم بودن فعل مذکور محرز می شود.

نماینده مردم شهریار،قدس و ملارد در مجلس شورای اسلامی بیان کرد:همانطور که سلب حیات از گونه های جانوری همچون گرگ،پلنگ،خرس و دیگر موجودات زنده که در دایره جانوران غیر موذی هستند، خلاف قانون است،سلب حیات از سگ ها نیز جرم است که به واقعیت این موضوع با استعلام از مجلس شورای اسلامی می توان دست یافت.

وی افزود:پدیده معدوم سازی و کشتار سگ های ولگرد از رویکردهایی است که عملا بی نتیجه بودن آن به اثبات رسیده و در گذشته نیز شیوه های متعددی که در این خصوص اجرایی شده، نتیجه اثر مثبت و مطلوبی نداشته است.

محمودی شاه نشین گفت: در گذشته این موضوع مطرح شد که برای کنترل و ساماندهی سگ های مذکور،صادرات آنها به برخی از کشورها که از گوشت و پوست آنها استفاده می کنند در دستور کار قرار گیرد که با توجه به غیر اخلاقی بودن و غیر انسانی بودن این اقدامات ،مراجع عظام به شدت با این موضوع مخالفت کردند و هیچگاه این موضوع جنبه عملیاتی به خود نگرفت.

نماینده مردم شهریار،قدس و ملارد در مجلس شورای اسلامی گفت:نتیجه بخش ترین اقدام برای ساماندهی چنین سگ هایی به زنده گیری و عقیم سازی آنها معطوف می شود زیرا با توجه به سرعت و قدرت تکثیر بالای این گونه جانوری،راهی منطقی تر از این روش وجود ندارد.

ویافزود:افزایش و توسعه پناهگاهِ نگهداری سگ ها از دیگر ضروریاتی است که باید در دستورکار قرار گیرد و قطعا با تحقق این امر،نتایج مطلوب و شایسته ای در کنترل و ساماندهی این سگ ها،حاصل خواهد شد.

محمودی شاه نشین گفت:یکی از مشکلات عمده این مراکز به محدودیت های اعتباری باز می گردد که با نقش آفرینی انجمن های دوستدار حیوانات،خیرین و افزایش مشارکت مردمی می توان تا حدود بسیاری،کمبودها و کاستی های مربوطه را برطرف کرد.

تردیدی وجود ندارد که پراکندگی سگ های بی پناه باعث ظهور و بروز مشکلاتی برای برخی از مردم و شهروندان می شود که با عنایت به ملاحظات شرعی در خصوص این جانور، به تبع حساسیت ها در این خصوص بیشتر از حیوانات دیگر می شود.

ترس و هراس کودکان و برخی خانواده ها از حضور و پراکندگی سگ ها در مناطق و محدوده های مسکونی ، سر و صدای نا بهنگام آن ها در نیمه شب ، بروز برخی مشکلات بهداشتی از نمونه مشکلاتی است که برخی از مردم از آن گله می کنند و با چنین اوصافی اتخاذ راهکاری منطقی برای مدیریت منطقی و هوشمندانه این پدیده، با لحاظ نمودن دستورالعمل ها و قوانین تعریف شده و البته پرهیز جدی از اِعمال خشونت و اقدام به عملِ غیر انسانیِ کشتار و معدوم سازی،ضرورتی است که حصول آن با اطلاع رسانی و آگاهی بخشی و اقدام کاربردی و قانون مند و همیاری هر چه بیشتر،به میزان قابل توجهی،تسهیل و تسریع خواهد شد.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

مسئولیت صحت اخبار ارائه شده به عهده منبع خبر بوده و این رسانه صرفاً رسالت اطلاع‌رسانی خود را در این رابطه انجام می‌دهد.

ارسال نظر: