"غزال ایرانی" در جاده تجاری‌سازی

کدخبر: 938481

سلسله گزارش‌های «نسیم»، از مهمترین دستاوردهای علمی کشور در سال‌های اخیر؛ محققان دانشگاه تهران با ساخت موفق نسل اول و دوم خودروی خورشیدی "غزال"،‌ هم‌اکنون در آستانه تولید نسل سوم این خودرو و تجاری‌سازی این علم قرار دارند

گروه اجتماعی - زهرا ساختمانیان

به گزارش خبرنگار «نسیم»، طراحی و ساخت خودروی خورشیدی از سال 83 توسط دانشجویان و استادان دانشگاه تهران آغاز شد؛ گام نهادن در این مسیر، ایران را پیشگام دستیابی به فناوری ساخت خودروهای خورشیدی در منطقه کرد.

دانشگاه تهران از 10 سال گذشته اقدام به اجرای پروژه طراحی و ساخت خودروهای خورشیدی کرده و تاکنون موفق به ساخت سه نسل از این نوع خودروها با نام "غزال ایرانی" شده است .

سابقه ساخت خودروهای خورشیدی در دنیا، بسیار طولانی است و عمر آن به 40 سال گذشته باز می‌گردد. این خودروها با موتور برقی کار می‌کنند و انرژی مورد نیاز آنها نیز با نسب سلول های خورشیدی بر روی آنها تامین می‌شود. درحال حاضر این سلول های خورشیدی دارای 23 درصد راندمان هستند؛ به این معنا که اگر این سلول‌ها بتوانند 100 وات انرژی تولید کنند، تنها حدود 23 درصد از انرژی تولید شده قابل استفاده خواهد بود .

در خودروهای خورشیدی، انرژی‌های نو تبدیل به انرژی الکتریکی می‌شود و این انرژی در باطری ذخیره شده و بر این اساس خودرو قادر به حرکت خواهد شد .

در حال حاضر، خودروهای خورشیدی عمدتاً برای شرکت در مسابقات ساخته می‌شوند؛ بنابراین خودروی خورشیدی دانشگاه تهران با نام «غزال ایرانی» نیز برای حضور در مسابقات طراحی و ساخته شده است، اما با کسب دانش فنی لازم، ایران قادر خواهد بود طی سال‌های آینده از این فناوری در خودروهای شخصی و ناوگان عمومی کشور استفاده کند .

* "غزال ایرانی 1"؛ اولین در خاورمیانه

دکتر کارن ابری‌نیا، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و مجری پروژه طراحی و ساخت خودرو خورشیدی این دانشگاه گفت: مراحل ساخت خودروی خورشیدی در سال 83 برای اولین بار در کشور توسط دانشگاه تهران آغاز شد و این پروژه منجر به ساخت خودرویی با نام «غزال ایرانی یک» شد که این خودرو دارای سه چرخ و میانگین سرعت 60 کیلومتر در ساعت بود .

وی با بیان اینکه ساخت خودروی خورشیدی نیازمند حمایت مالی از سوی نهادهای مختلف است، تصریح کرد: در ابتدای اجرای این پروژه، هیچ نوع پشتیبانی از ما صورت نگرفت و چندین بار سعی کردیم از وزارت صنایع و مراکز دیگر حمایت مالی بگیریم، اما موفق نشدیم؛ در نهایت دکتر منطقی، مدیرعامل وقت شرکت ایران خودرو اعلام آمادگی کرد تا از این پروژه حمایت مالی کند و با حمایت صورت گرفته این خودرو طراحی و ساخته شد .

مجری پروژه طراحی و ساخت خودروی خورشیدی دانشگاه تهران با بیان اینکه ساخت خودروهای خورشیدی به صورت سه چرخ به دلیل سبک‌سازی این نوع خودروها است، افزود: خودرو «غزال ایرانی یک» که دارای یک سرنشین بود در بیستمین جشنواره بین المللی خوارزمی به عنوان طرح برگزیده انتخاب شد و توانست مسیر تهران تا حرم امام (ره)، دانشگاه کاشان و میدان امام خمینی(ره) اصفهان را طی کند. همچنین این خودرو در مسابقات تایوان مسیر 600 کیلومتری این مسابقات را طی کرد .

* "غزال ایرانی 2"؛ سریع‌تر از نسل اول

محققان دانشگاه تهران با توجه به موفقیت پروژه خودرو خورشیدی در مرحله "غزال ایرانی یک" به باور «ما می‌توانیم» رسیدند؛ بر این اساس این محققان مقدمات طراحی و ساخت نسل دوم "غزال ایرانی" را فراهم کردند .

"غزال ایرانی 2" سبک‌تر از نسل اول خود بوده و میانگین سرعت آن نیز حدود 80 کیلومتر بوده است و در تست‌های انجام شده این خودرو توانست با سرعت 120 کیلومتر در ساعت نیز حرکت کند .

این خودرو که مانند نسل اول خود دارای سه چرخ و تک سرنشین بود، توانست در مسابقات خودروهای خورشیدی سال 2011 مسیر سه هزار کیلومتری این مسابقه را طی کند .

* "غزال ایرانی 3"؛ در مسیر تجاری‌سازی/ دورخیز برای شرکت در مسابقات جهانی 2015 استرالیا

نسل سوم خودروی خورشیدی دانشگاه تهران با نام "غزال ایرانی 3" هم‌اکنون در حال ساخت است و پیش‌بینی می‌شود ساخت این خودرو نیز تا یک سال آینده به اتمام برسد.

مجری پروژه طراحی و ساخت خودروی خورشیدی دانشگاه تهران در این باره گفت: طراحی نسل سوم خودروی "غزال ایرانی" انجام شده است و با حمایت مالی بانک پاسارگاد، در حال ساخت آن هستیم .

ابری‌نیا با بیان اینکه نسل سوم خودروی خورشیدی نزدیک‌تر به خودروهای تجاری است، تصریح کرد: نسل سوم این خودرو دارای چهار چرخ است و دو موتور بر روی چرخ‌های عقب آن نصب شده تا از سرعت بیشتری برخوردار باشد و بتواند بر اساس این طراحی به مسیر تجاری‌سازی نزدیک‌تر شود .

وی به این نکته نیز اشاره کرد که این خودرو دارای دو سرنشین خواهد بود؛ در صورتی که دو نسل گذشته این خودرو، تک‌سرنشین بوده است .

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران به برنامه تیم طراح این خودرو اشاره کرد و گفت: برنامه داریم تا حدود یک سال آینده، ساخت خودروی خورشیدی "غزال ایرانی 3" را به اتمام برسانیم تا این خودرو بتواند در مسابقات 2015 استرالیا شرکت کند .

مجری پروژه طراحی و ساخت خودروی خورشیدی تصریح کرد: هدف از اجرای این پروژه، توسعه فناوری، تقویت فعالیت‌های گروهی و تجاری‌سازی این نوع از فناوری است .

* هدفگذاری برای تأمین ناوگان درون‌شهری با خودروهای خورشیدی

ابری‌نیا گفت: با شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت قراردادی منعقد کرده‌ایم و بر اساس آن، قرار است صفحه‌های سلول‌های خورشیدی بر روی سقف یکی از خودروهای تولید داخل نصب شود و برق خودرو از این طریق تأمین شود .

وی اضافه کرد: درحال حاضر برق خودروها از طریق دینام تامین می‌شود و این امر به این معناست که موتور باید کار کند تا بتواند دینام را شارژ کند و در نتیجه، مصرف سوخت بالا می‌رود .

ابری نیا ادامه داد: بر اساس آزمایش‌های انجام شده، اگر برق خودروها از طریق انرژی خورشیدی تامین شود، میزان مصرف سوخت 5 تا 7 درصد و میزان آلایندگی حدود 17 درصد در خودروها کاهش می‌یابد .

این پژوهشگر همچنین تأکید کرد: با توجه به دستیابی دانشمندان کشور به فناوری ساخت خودروهای خورشیدی، پیش‌بینی می‌کنیم طی سال‌های آینده از این فناوری در ساخت خودروهای شخصی و ناوگان عمومی شهری نیز استفاده شود .

ارسال نظر: