مشروح سخنان ظریف در جلسه کمیسیون برجام

کدخبر: 1025929

وزیر امورخارجه در کمیسیون ویژه برجام اظهار داشت: بازگشت پذیری مصالحه‌ای برای رفع تحریم‌ها بود/ ما سریعتر از طرف مقابل می‌توانیم بازگشت را انجام دهیم/ ضمیمه‌ قطعنامه جدید ۲۲۳۱ محدودیت‌هایی برای خرید و فروش اقلام نظامی قائل شده

به گزارش خبرنگار «نسیم»، محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه در جلسه کمیسیون ویژه برجام با بیان اینکه در مدتی که دوستان در خدمت شما بودند چه دکتر صالحی و چه همکارانم در وزارت خارجه تلاش کردند به عموم سوالات پاسخ دهند گفت: علی القاعده من حرف جدیدی بر فرمایشات این بزرگواران ندارم که اضافه کنم به همین دلیل قصد داشتم راجع به آن چیزی که دغدغه مقام معظم رهبری هست در مورد اینکه بعد از برجام چه می‌شود و ما باید چکار کنیم صحبت کنم.

ظریف خاطر نشان کرد: قبلاً دوستان توافق کرده بودند که من مدتی را خدمت شما باشم و بعد برای رسیدن به جلسه دولت مرخص شوم.

وی اظهار داشت: اگر مقدمه قطعنامه‌ها 1696 تا 1929 در پاراگرافی این جمله در همه قطعنامه‌ها مشترک است که با توجه به ابعاد اشاعه‌ای برنامه هسته‌ای ایران و با عنایت به مسئولیت شورا در ارتباط با صلح و امنیت بین المللی و با توجه به ارتباط موضوع اشاعه صلح و امنیت بین المللی، در قطعنامه 1696 می گوید به منظور اینکه ایران موظف باشد برنامه غنی‌سازی خود را متوقف کند، تحت ماده 40 از فصل 7 منشور ملل اقدام شود در سایر قطعنامه‌ها اقدام تحت ماده 41 از فصل هفتم منشور ملل متحد آورده که این دو بند در واقع در همه قطعنامه‌ها به استثناء 40 و 41 مشترک است.

وزیر امورخارجه در خصوص اینکه چرا در قطعنامه 1696 به ماده 40 و در بقیه به 41 اشاره می‌کند گفت: این موضوع خود توضیحاتی دارد اما همه این قطعنامه‌ها تحت فصل 7 است و ارتباط برنامه هسته‌ای ایران با تهدید علیه صلح و امنیت بین المللی را هم در آن بند اشاره می‌کند البته این موضوع با توجه به ادعای شورای امنیت در مورد تهدید صلح و امنیت بین المللی بودن برنامه هسته‌ای است و لذا آن پارگراف که اشاره می‌کند و می‌خواهد بین برنامه هسته‌ای ایران و صلح بین الملل ارتباط برقرار کند که پاراگراف عجیب و غریبی است و مقداری پیچ و خم دارد و موضوعات برنامه هسته‌ای ایران، عدم اشاعه و صلح امنیت بین المللی را به هم ربط می‌دهد و این در حالی است که مسئولیت شورای امنیت در حوزه صلح و امنیت بین‌المللی است.

وی با بیان اینکه بعضی از قطعنامه‌ها مثل 1929 از این هم فراتر می‌رود و حتی در مقدمه می‌گوید هیچ چیز در این قطعنامه کشورها را مجبور نمی‌کند که اقداماتی فراتر از اقدامات ماده 41 من جمله توسل به زور انجام دهند گفت: اگر بند 9 قطعنامه 1929 ملاحظه بفرمایید کاملاً مشخص می‌شود کشورها را موظف می‌کند از کلیه ابزارها برای توقف برنامه موشکی ایران استفاده کنند.

ظریف با بیان اینکه بعضی قطعنامه‌هایی که در گذشته بهانه حمله نظامی به لیبی و به عراق را داد به کشورها اجازه می‌داد از کلیه ابزارها استفاده کند گفت: در بند 9 قطعنامه 1929 کشورها را موظف می‌کند هر اقدام لازمی را باید انجام بدهند و برای اینکه کشورها را مجبور نکند که اقدام نظامی کنند در مقدمه می‌گوید هیچ چیز در این قطعنامه کشورها را مجبور نمی‌کند و لغتی که استفاده کرده هیچ معنایی دیگر به غیر از اجبار ندارد یعنی اینکه اجازه نمی دهد در آن نیست که این مبنایی بوده که سایر قطعنامه‌ها در مورد آن استفاده شده.

وی افزود: در قطعنامه 2231 شما می‌بینید که در مقدمه هیچ اشاره‌ای به ماده 40، 41 و فصل 7 ندارد و هیچ اشاره‌ای به آن بند که می‌گوید برنامه هسته‌ای ایران خطرات اشاعه‌ای دارد یا خطرات اشاعه‌ای باعث می‌شود که شورای امنیت مسئولیت پیدا کند ندارد علاوه بر آن در قطعنامه 2231 می‌گوید یک تحول مبنایی در ارتباط شورای امنیت با ایران اتفاق افتاده است.

وزیر امورخارجه خاطر نشان کرد: قطعنامه 2231 به ماده 25 منشور اشاره می‌کند که کشورها موظفند بر اساس آن تصمیمات شورای امنیت را اجرا کنند و با این حساب ماهیت فصل هفتمی‌ قطعنامه از بین رفته.

وی با اشاره به اینکه برخی از دوستان گفتند ایران استثنا است گفت: 8 سال پیش بود که ایران استثنا شده و به طور مدام داخل استثنا فروتر رفت تا حدی که گفتند کشورها مجور نیستند علیه ایران از زور استفاده کنند و در این حد استثنا بود.

ظریف با بیان اینکه در مورد هیچ کشوری در دنیا نمی‌گویند مجبور نیستید بر علیه آن از زور استفاده کنید گفت: اصلاً استفاده از زور خلاف مقررات حقوق بین الملل است اما زمانی که در قطعنامه شورای امنیت آنقدر شور شود که بگویند مجبور نیستید علیه این کشور از زور استفاده کنید برای اینکه از این خارج شویم باید روندی طی شود که یکی از اینها این است که می‌خواهیم تحریم‌ها طبق ماده 41 برداشته شود.

وی با تاکید براینکه تحریمی که با ماده 41 آمده نمی‌تواند بدون ماده 41 برداشته شود گفت: ما نه در قطعنامه‌ها شورای امنیت شریکیم، نه بانی آن هستیم و نه رأی به آن دادیم اما برای اولین بار در تاریخ شورای امنیت با کشور که هدف قطعنامه است مذاکره کردند و در آن قطعنامه اولیه‌ای که به ما دادند چیزهای دیگری داشت که یکی از آن این بود که در مقدمه مثل قطعنامه‌های سابق نوشته بود اقدام بر اساس ماده 41 از فصل 7 منشور است.

وزیر امورخارجه با بیان اینکه در قطعنامه فعلی هم قبلاً در مقدمه با اشاره به ماده 41 از فصل 7 نوشته بودند گفت: ما با مذاکرات طولانی که بیشتر هم دو برادر ما آقای عراقچی و روانچی زحمتش را کشیدند و کار سنگینی هم انجام دادند و بنده هم در تعدادی از آنها شرکت داشتم توانستیم ماده 41 از فصل 7 را از مقدمه خارج کنیم یعنی دیگر این قطعنامه تحت فصل 7 نیست اما در اجرائیات دو یا سه قسمت اجرایی داریم که یک قسمت رفع تحریم‌ها است که باید طبق فصل 7 باشد، آمدیم از کنار ماده 41 اشاره‌ به فصل 7 را هم برداشتیم بعضی ممکن است بگویند که این اهمیت زیادی ندارد اما به هر جهت چیزی بود که در قطعنامه‌های قبلی وجود داشته است.

وی با بیان اینکه رفع تحریم‌ها به صورت اتوماتیک از روز اجرا می‌باشد گفت: این در قطعنامه صریح است و هیچ نیازی به اقدام مجدد شورای امنیت هم ندارد کما اینکه تحریم‌های آمریکا و اروپا هم هیچ نیازی به اقدام مجدد ندارد و در آن روز به صورت اتوماتیک رفع می‌شود.

ظریف با اشاره به اینکه برخی از کارهایی در فاصله بین تصویب قطعنامه تا لغو تحریم‌ها باید صورت بگیرد یا می‌تواند صورت بگیرد که قبلاً ممنوع بوده گفت: در قطعنامه‌های قبلی هرگونه همکاری هسته‌ای با ایران ممنوع بود اما الآن این کشورها باید بیایند در مورد اراک و فردو و در مورد بحث غنی‌سازی با ایران همکاری کنند که یک رشته ممنوعیت‌ها باید رفع می‌شد که اینها تعدادی از مواردی است که برای آن به ماده 41 در قطعنامه اشاره شده است.

وی با بیان اینکه بعضی از دوستان گفتند که 10 مورد در قطعنامه به ماده 41 اشاره شده گفت: 9 مورد از این موارد برای رفع تحریم‌ها است و یک مورد آن برای بازگشت‌پذیری است ولی 9 مورد یا استثنائات بازگشت پذیری است یا رفع تحریمها یا استثنائات بر تحریم‌های گذشته در فاصله بین تصویب قطعنامه و لغو تحریم‌هاست.

وزیر امورخارجه با بیان اینکه بازگشت پذیری مصالحه‌ای برای رفع تحریم‌ها بوده افزود: وگرنه طرف مقابل آمادگی برای رفع تحریم‌ها را نداشته؛ اگر آخرین پیشنهادی که طرف غربی به دوستان مذاکره کننده گذشته در استانبول ارائه دادند را ملاحظه کنند می‌بینند که چگونه قدم به قدم مطرح کرده و بالاترین حدی از رفع تحریم را که در برابر اقدامات اساسی ایران مطرح کرده رفع تحریم‌های نفتی بوده است.

وی با تاکید براینکه یک کلمه هم راجع به رفع تحریم‌های شورای امنیت در آخرین پیشنهاد غربی‌ها وجود نداشته است گفت: این سیاست که ناگهان عوض نشد، این سیاست ادامه داشت و اصرار داشتند برای اینکه ما مرحله به مرحله تحریم‌ها را تعلیق می‌کنیم و در مرحله بعد لغو می‌کنیم؛ گروهی از تحریم‌ها را تعلیق می‌کنیم و گروه دیگری را نگه می‌داریم برای اینکه با این روش مقابله شود.

ظریف افزود: یک مکانیزم و ساز و کاری را مورد توافق قرار دادیم که دست ما را در برابر اینکه اگر طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکرد باز بگذارد و بتوانیم برنامه‌مان را بدون اینکه متهم به نقض شویم به سرعت برگردانیم و این از مواردی بوده که هم در برجام و هم در قطعنامه مشخص شده است؛ جالب است که برای اولین بار هم در تاریخ شورای امنیت خود قطعنامه به جمله‌ای اشاره دارد که ایران گفته اگر شما تحریم‌ها را برگردانید من هم به برنامه خودم را بر می‌گردم؛ دوستان بروند تمام قطعنامه‌هایی که در تاریخ شورای امنیت صادر شده نگاه کنند آیا یک جمله به این شکل تهدید از طرف و هدف قطعنامه وجود دارد یا خیر؟

وی با تاکید براینکه قطعنامه در آن بندی که در مورد بازگشت پذیری است صراحت دارد که ایران می‌گوید اگر تحریم‌ها برگردد من هم به برجام برمی‌گردم گفت: یکی از تصمیمات خوبی که باید همه‌ ما اتخاذ کنیم این است که مجموعه جمهوری اسلامی باید این آمادگی را داشته باشد که ضمن اینکه وزارت خارجه، مجلس و همه دستگاه‌های نظام باید به صورت جدی اینکه طرف مقابل اقدام می‌کند یا نه را رصد کنند.

وزیر امورخارجه افزود: همه ما باید این وظیفه را داشته باشیم که این موارد را رصد کنیم و اتفاقاً باید شرایط به گونه‌ای باشد که بتوانیم اگر طرف مقابل نقض بین و اساسی برجام کرده یا آنچه که در برجام عنوان شده به عنوان نقض مهم یا نقض اساسی بود بتوانیم به سرعت برنامه‌مان را برگردانیم.

وی با بیان اینکه برداشت ما این است که ما سریعتر از طرف مقابل می‌توانیم بازگشت را انجام دهیم گفت: دلیل این هم مشخص است؛ این تحریم‌هایی که علیه جمهوری اسلامی ایران تحمیل شد تحریم‌هایی نبود که یک شبه تحمیل شود بلکه زمانی که اتحادیه اروپا می‌خواست ایران را تحریم نفتی کند یک زمان مفصلی طول کشید و حتی وقتی که تصمیم گرفت که نفت ایران را تحریم کند تصمیم خود را 6 ماه بعد اجرا کرد، این به این دلیل بود که نیازی به فورجه داشت تا این تصمیمی که می‌گیرد تأثیر فوری بر بازارهایش نگذارد و از طرف دیگر برای اجرا آن نیاز به ایجاد اجماع لازم داشت و همچنین به خاطر این بود که خود اعضای اتحادیه اروپا نیز حاضر نبودند آن را اجرا کنند.

ظریف با بیان اینکه بر خلاف بعضی که معتقدند تحریم‌ها با یک نظر آن آقای سناتور با یک حرکت قلم بر روی کاغذ باز می‌گردد اینطور نیست گفت: آنها از این وضعبت در خصوص تحریم‌ها به این دلیل نگرانند که این تحریم‌ها سالیان درازی طول کشیده تا جا افتاده و یقیناً باز گرداندن تحریم‌ها به ویژه اگر بهانه باشد سخت است چون پروژه امنیتی سازی ایران پروژه‌ای بود که بسیار روی آن کار شده بود و هزینه و کار سیاسی بسیاری روی آن انجام گرفت.

وی افزود: مسئولین خزانه داری آمریکا همه جای دنیا را گشتند و چیزی به اسم هزینه حیثیتی درست کردند که هزینه حیثیتی معامله با ایران بود و بسیاری از موارد علیه ایران در طول دو سال اخیر بعد از قطعنامه 1929 شورای امنیت و بعد از تصمیم کنگره آمریکا و اتحادیه اروپا بود.

وزیر امورخارجه خاطر نشان کرد: بسیاری از مواردی که بعد از تحریم‌ها علیه ایران اعمال شد در هیچ یک از قوانین نیست، یعنی نه در قوانین آمریکا و نه در قوانین اتحادیه اروپا هست و نه طبیعتاً در تحریم‌های شورای امنیت است بلکه آقای کوهن که معاون وزیر خزانه داری آمریکا بود راه می‌افتاد در کشورهای مختلف می‌گفت آیا شما حاضری هستید هزینه حیثیتی رابطه با ایران را بپردازید و از این طریق بود که به قول خودشان کشورها و شرکت‌ها بیش از حد لازم تحریم‌ها را اجرا می‌کردند؛ به خاطر اینکه نگران آن هزینه حیثیتی یا فشارهایی بودند که به آنها وارد می‌آمد.

وی با بیان اینکه اگر ساختمان تحریم ها فرو بریزد و اگر شرایط جوری شود که این ساختمان تحریم‌ها با این وضعیت عوض شود دیگر بازگشت پذیری ممکن نیست گفن: بازگشت پذیری به عنوان یک واقعیت دو طرفه است، ما هر زمان می‌توانیم به اقدامات قبلی خودمان بازگردیم ما ضمن اینکه این حق حاکمیتی ما است اما چون ما یک کشور قانون مدار هستیم، می‌خواستیم وقتی که باز می‌گردیم این کار ما قانونی باشد.

ظریف با بیان اینکه طرف مقابل هر تحریم دو جانبه‌ای که اعمال می‌کند حق حاکمیتی‌اش است و می‌تواند این کار را به غیر از تحریم‌هایی که بر دیگران اثر می‌گذارد انجام دهد گفت: اما خاصیتی که تحریم‌های شورای امنیت دارد این است که نیاز به تصمیم مجدد دارد که بازگشت پذیری آن وضعیت را ایجاد می‌کند که با روش‌های مختلف و مذاکره توانستیم شرایطی را ایجاد کنیم که در روزنامه‌های آمریکا نوشتند بازگشت پذیریر را ملغی کردیم، ما هم در بیانیه خودمان این نکته را اضافه کردیم که ایران بعد از آن حتی در همکاری با آژانس هم تجدید نظر می‌کند و اینها مواردی است که در واقع بازگشت پذیری را ناممکن می‌کند و ساختمان تحریم‌ها را فرو می‌ریزد.

وی راجع به اصل تحریم‌ها تحریم‌های شورای امنیت با بیان اینکه یک رشته از تحریم‌های مرتبط با بحث اشاعه بوده و یک رشته تحریم‌های یا محدودیت‌های اقتصادی بانکی و پولی است گفت: ما قرارمان این بود که تحریم‌های اقتصادی بانکی و پولی فوراً رفع و لغو شود که همین شکل هم شده و تحریم‌های اشاعه‌ای در قطعنامه شورای امنیت وجود ندارد بلکه در سند ضمیمه محدودیت‌هایی وجود دارد.

وزیر امورخارجه اظهار داشت: دوستان فراموش کرده اند که در قطعنامه 1737 و 1747 حتی آموزش دانشجویان ایرانی در دانشگاه‌های خارج ممنوع بوده نه اینکه استثنا باشد.

وی با بیان اینکه اولین قطعنامه شورای امنیت در سال 85 صادر شد که بنده آنجا سفیر بودم گفت: قطعنامه دوم هم در همان سال و قطعنامه سوم سال 86 صادر می‌شود که در قطعنامه 1747 هرگونه فروش اقلام نظامی توسط ایران ممنوع است، در قطعنامه 1929 خرید اقلام توسط ایران ممنوع است اما اتفاقی که در این قطعنامه جدید در 2231 آن هم در ضمیمه‌اش افتاده این است که برای خرید و فروش این اقلام برای ایران محدودیت‌هایی قائل شده و ما آن محدودیت‌ها را دوست نداریم و گفتیم هم رعایت نمی‌کنیم و صراحت دارد که قطعنامه جزئی از برجام نیست یعنی عدم اجرای قطعنامه نقض قطعنامه هست اما نقض برجام نیست که امکان بازگشت پذیری داشته باشد.

وزیر امورخارجه با بیان اینکه نقض برجام امکان بازگشت پذیری را ایجاد می‌کند و نقض قطعنامه تبعات قطعنامه‌ای‌اش را دارد گفت: فرقی که دارد اگر بند 9 1929 را بخوانند و بعد با بند 3ضمیمه در مورد موشکی مقایسه کنند اولاً که 1929 در ادبیات شورای امنیت بند اجباری است و بالاخره تفاوت هست بین اینکه یک بندی اجباری باشد یا اینکه الزام‌آور نباشد؛ بر اساس ماده 25 منشور ملل متحدد کشورها موظف هستند تصمیمات شورا را اجرا کنند ولی در این که شورای امنیت یک رشته اقداماتش را خود به شکلی تعیین می‌کند که اگر اینها اجرا نشد عقوبتی داشته باشد فرق سر عقوبت داشتن و سر عواقب تحریمی داشتن است نه سر اینک کشورها موظف هستند که یک چیزی را اجرا کنند یا خیر.

وی اظهار داشت: عبارات چه در مورد موشکی و چه تسلیحاتی به شکلی عوض شده که اولاً به محدودیت تبدیل شده نه به ممنوعیت، یعنی اینکه می‌گوید برای اینکه این کار را بکنید باید بروید و اجازه بگیرد و یک روندی را طی کنید.

ظریف با تاکید براینکه دستور العمل ما و فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص لغو کامل تحریم‌های اقتصادی، مالی و پولی صریح است گفت: نکته ای که اخیراً که حضرت آقا مجدداً فرمودند در مورد تحریم های آمریکا است، در مورد اتحادیه اروپا تمام این تحریم‌ها لغو می‌شود؛ دیدم دوستان جملاتی را آوردند که یک جایی تعلیق دارد، آن تعلیق مربوط به تصمیمی است که به صورت چتری هم تصمیمات اقتصادی و هم سایر تصمیمات را شامل می‌شده و اتحادیه اروپا دو انتخاب داشته یکی اینکه بیاید و آن تصمیم را لغو کند و یک تصمیم جدید دیگری برای حفظ سایر تحریم‌ها بگذارد ما با این مخالف بودیم گفتیم ما می‌خواهیم فضای بین المللی ایجاد شود چون آنچه که باعث شد این تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران ایجاد شود فضای ایران هراسی و فضای هزینه حیثیتی بود که اینجا ما توانستیم این را بدون اینکه مجبور شویم یک تحریم جدیدی درست کنیم برداریم، خوب بود ما مثلاً پس فردا می‌گفتیم تحریم‌های اقتصادی لغو اما اتحادیه اروپا فلان تحریم را دوباره برگرداند؟ این بود که دوستان بعد از مذاکرات تصمیم گرفتند آن رشته تصمیمات چون در قالب یک تصمیم آمده، تعلیق می‌شود اما تصمیم تحریم اقتصادی مالی، پولی و بانکی لغو می‌شود و هم اکنون هم دوستان ما با همکاران اروپایی و آمریکایی‌شان در تماس هستند تا اطمینان حاصل کنیم آن قواعد به همین شکل نوشته می‌شود چون لغو این تحریم‌ها معنادار است نه این که لغو این تحریم‌ها بی‌جا باشد یعنی اسم نباید باشد، حتماً می‌خواهیم اجرایی باشد این اقدام صورت می‌گیرد.

وی در خصوص تحریم‌های آمریکا اظهار داشت: اما در مورد ایالات متحده آن چیزی که لازم است این است که اگر شما واقعاً بخواهید تحریم‌های ایالات متحده را لغو کنید با توجه به چیزی که از وضعیت کنگره آمریکا دیدید، لغو تحریم‌های ایالات متحده آمریکا نیاز به رأی کنگره و چه بسا در برخی موارد رأی دو سوم دارد ولی حتماً رأی اکثریت مطلق را نیاز دارد.

وزیر امورخارجه با بیان اینکه در مورد تحریم‌های اقتصادی مالی پولی همه جا لغو آمده است گفت: آن چیزی که تعلیق آمده، چتر تصمیم‌گیری اتحادیه اروپا است که به همه چیز ناظر از جمله تحریم‌های اشاعه‌ای ناظر است و آن چتر تعلیق می‌شود تا اینکه بعداً در زمانی که ما به 8 سال می‌رسیم لغو شود.

وی اظهار داشت: در مورد ایالات متحده این که شما بخواهید کنگره تحریم‌ها را لغو کند، ملاحظه کردید که در کنگره چه خبر بود؛ بحثی در داخل کشور صورت گرفت که مفصل ما بحث کردیم و بنده خودم خدمت حضرت آقا این نظر را ارائه کردم که آقا هم در صحبت اخیرشان فرمودند البته من فرمایش آقا را ندارم، این تصمیم را گرفتیم که بر اساس بحثی که هم در داخل کردیم و هم با دوستان حقوقدان شد و هم خودمان بالا و پایین کردیم و مذاکره انجام شد، در روابط بین الملل دولت‌ها صرف نظر از اینکه در داخلشان چه مقرراتی را دارند در حقوق بین الملل در بیرون به عنوان یک موجودیت شناخته می‌شوند.

ظریف افزود: دولت ایالات متحده موجودیتی منشعب نیست که یک کنگره و یک قوه قضائیه و یک قوه مجریه داشته باشد بلکه یک مجموعه است و این مجموعه مسئولیتش با شخص رئیس جمهور است لذا آنچه که برای ما ضروری است این است که رئیس جمهور تعهد کند که به صورت مستمر از اجرای تحریم‌هایی که کنگره تصویب کرده و یا در آینده می‌خواهد تصویب کند اجتناب کند و این بهترین روشی بود که اولاً ایالات متحده به جای اینکه آمریکا مجبور باشد موضوع را به کنگره‌اش ببرد و کنگره رد کند و بعد بگوید من بردم کنگره و کنگره تصویب نکرد و من نمی‌تواند اجرا کند، این بهانه را گرفتیم و گفتیم رئیس جمهور آمریکا موظف است که اجرا نکند و لحظه‌ای که اجرا کند نقض صورت گرفته و تردیدی هم نیست و ما این را هم در بیانیه و هم در برجام تصریح کردیم که اگر تحریم جدیدی علیه جمهوری اسلامی ایران در حوزه هسته‌ای تحمیل شود نقض برجام از سوی طرف مقابل تلقی می‌شود و برای ما دلیل ایجاد می‌کند که بتوانیم بازگشت کنیم که این هم از خواص بازگشت پذیری است تا کسی نتواند به ما ادعا کند که شما نمی‌توانید. وی در خصوص حوزه‌های دیگر غیر هسته‌ای گفت: ما در این باره در بیانیه خودمان تصریح کرده‌ایم که اگر در حوزه‌های دیگر در قالب‌های دیگری تحریمی مثل این تحریم‌ها صادر شود ما آن را به منزله و مثابه نقض تعهد تلقی می‌کنیم و در خود برجام هم تصریح شده که نباید این تحریم‌ها به شکل‌های دیگر برگردد.

وزیر امورخارجه با بیان اینکه ما الآن در شرایطی هستیم که فضای امنیتی که علیه ایران در منطقه ایجاد شده بود که روی بازیگری و کنشگری ایران و روابط اقتصادی ما که به ناحق و به دروغ و با تغلب رژیم صهیونیستی بود تأثیر گذاشته بود گفت: این فضا دارد از هم می‌پاشد و شرایط برای بازیگری جمهوری اسلامی ایران در منطقه فراهم است.

وی افزود: من هر چه به منطقه سفر داشتم بیشترین تشکر و قدردانی را از من دوستان مقاومت چه در عراق و چه در لبنان و چه در سوریه و چه در جاهای دیگر کردند که فضا برای بازیگری و کنشگری ایران فراهم شده، من اعتقاد دارد ما باید از این فضا بیشترین استفاده را بکنیم؛ ضمن اینکه باید چشم‌هایمان باز باشد و توجه داشته باشیم به نکاتی که مطرح کردند.

وزیر امورخارجه اظهار داشت: تقاضای من این است که با یک نگرشی به آینده دو اقدام صورت بگیرد یکی اینکه اطمینان حاصل کنیم که برجام به درستی اجرا می‌شود و اگر طرف مقابل خواست اجرا نکند جمهوری اسلامی ایران هم باید دستش باز باشد و آمادگی داشته باشد که اجرا نکند دوم اینکه استفاده بهینه از شرایط کنونی برای بهبود وضع اقتصادی کشور بر اساس مبانی اقتصاد مقاومتی بکنیم.

وی تاکید کرد: مبانی اقتصاد مقاومتی می‌تواند با استفاده از شرایط کنونی تقویت و مستحکم شود و این یکی از اهداف اولی و مهمترین اهداف وزارت خارجه در حالت کنونی است و دوم برای ایفای نقش مهمتر و قوی‌تر جمهوری اسلامی ایران در منطقه است که نقشی مبتنی بر اصول، دیدگاه‌ها و ارزش‌های ما است؛ احساس می‌کنم آن چیزی که رژیم صهیونیستی را بیش از اندازه نگران کرده ایفای همین نقش است و ما باید این نقش را ایفا کنیم و ما این توان را داریم و می‌توانیم این نقش را ایفا می‌کنیم و می‌بینیم که امروز هم همه همین را از جمهوری اسلامی توقع دارند.

ارسال نظر: