کمالوندی: انتظارمان از آژانس این است که جواب ایران را به شکل مشخص بدهد

کدخبر: 898482

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در گفتگو با «نسیم» اظهار داشت: تغییر نسبتا خوبی در مسیر گزارش‌دهی آژانس ایجاد شده که خوب اما ناکافی است

مشروح گفتگوی خبرنگار «نسیم» با بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در خصوص گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته‌ای ایران بدین شرح است:

* «نسیم»: ارزیابی شما از گزارش اخیر آژانس چیست و آیا این گزارش انتظارات سازمان انرژی اتمی را تامین کرده است؟

کمال‌وندی: این گزارش، گزارشی است که طبق قرار ایران با 5+1 و درباره تعهداتی که ایران در رابطه با موضوعات هسته‌ای دارد توسط آژانس راستی آزمایی شده است. آژانس مجموع این موارد مورد توافق طرفین و اقدامات انجام شده را راستی آزمایی کرده و گزارش داده است که براساس آن ایران تعهدات خود را انجام داده است.

* «نسیم»: آیا این گزارش از صلابت کافی برای رفع نگرانی آژانس درباره برنامه هسته‌ای ایران برخوردار است؟ آقای صالحی عنوان کرده بودند که آژانس باید دست از خواسته‌های خود درباره چاشنی‌های انفجاری بردارد و این پرونده را ببندند چرا که ما آن مقداری که لازم بود در اینخصوص توضیح داده ایمبه نظر شما آژانس دست از طرح سوالات و بهانه های جدید خواهد برداشتدست از خواسته‌های این چنینی بردارد؟

کمال‌وندی: پیش از این گفته‌ایم که آژانس باید در قبال اقداماتی که ایران در حال انجام است گزارش دهد و نتیجه فعالیتها‌ خود را اعلام کند؛ البته آژانس نیز این کار را کرده است اما به نظر ما این گزارش کافی نیست و لازم است آژانس دقیق‌تر همکاری‌هایی را که ایران انجام داده‌ است مشخص کند و به کلی گوئی بسنده نکند؛ آژانس باید مورد به مورد مشخص کند که این کارها انجام شده است و از نظر آنها تمام شده تلقی می‌شود. این انتظار ما از آژانس است و اکنون نیز در حال انجام همین صحبت‌ها با آژانس هستیم.

به نظر بنده تغییر نسبتا خوبی در مسیر گزارش دهی آژانس ایجاد شده است که خوب اما ناکافی تعبیر می‌شود. توقع ما بیشتر از این است و در حال مذاکره برای رسیدن سطح انعکاس و بازتاب همکاری ایران توسط آژانس به کارهای انجام شده هستیم.

* «نسیم»: سابقه‌ای آژانس نشان دهنده مطرح شدن خواسته‌های جدید بعد از هر گزارش است؛ آقای دکتر ظریف در نشست خبری اخیر خود در پاسخ به سوال خبرنگار ما در اینخصوص گفته بودند ما با کسانی که سوالات بی‌پایان دارند حاضر به همکاری نیستیم؛ حال سوالی که مطرح می‌شود این است که اگر شاهد خواسته جدیدی از طرف آژانس باشیم برخورد سازمان انرژی اتمی نسبت به آن چگونه خواهد بود؟

کمال‌وندی: آن چیزی که آقای ظریف گفته‌اند مرتبط با آژانس نیست و در واقع موضوعات مذاکرات ایران و 5+1 است، اما در مورد درخواست‌های آژانس باید ببینیم چه در خواست‌هایی مطرح می‌شود؛ اگر این درخواست‌ها معقول و در چارچوب حقوقی تعهدات باشد آن را بررسی کرده و همکاری می‌کنیم.

تا این زمان تلاش ما این بوده است که در قبال همکاری در حال انجام روند خوبی برای کمک به حل مسائل و مشکلات ایجاد شود.

این موضوع که شما می‌فرمائید اگر خواسته‌های بیشتری مطرح شود اکنون قابل پاسخ نیست و باید دید این خواسته‌ها چیست؛ اگر این خواسته‌ها در چارچوب حقوق بین‌الملل و یا در چارچوب تعهدات ما و یا وظایف آژانس باشد قابل بررسی است.

حرف ما با آژانس این بوده است که لازم است خواسته‌هایی مطرح شده، خواسته‌های معقول و متعارفی باشد؛ تعاملی با آژانس ایجاد شده است و امیدواریم این تعامل با همین روندی که پیش گرفته‌ شده ادامه پیدا کند و نتایج خوبی منتهی شود؛ البته همه اینها مستلزم این است که تغییراتی در روش کار آژانس ایجاد شود که خوشبختانه تغییراتی نیز ایجاد شده است و می‌توان آن را در ادبیات و نحوه گزارش دهی آژانس دید که از نظر آنها خیلی خوب و از نظر ما خوب ولی ناکافی است.

* «نسیم»: مشخصا با توجه به همان صحبتی که از آقای دکتر صالحی نقل شد اگر آژانس در رابطه با موضوع PMD ها و چاشنی‌های انفجاری درخواستی‌های بیشتری داشته باشد، برخورد سازمان انرژی اتمی در این رابطه چگونه خواهد بود؟

کمال‌وندی: از نظر ما موضوعات مطرح شده توسط آژانس که قرار بود براساس آن اطلاعات و یا دسترسی مدیریت شده انجام دهیم تمام شده و اطلاعاتی مورد نیاز داده شده است و تا آنجایی که ما مطلع هستیم بازرسان آژانس نیز در مورد آن ابراز رضایت کرده و اطلاعاتی که به دست آنها رسیده است را کافی دانسته‌اند بنابراین اگر اینگونه اطلاعات کافی است انتظار ما این است که جواب ایران به شکل مشخص داده شود.

با توجه به این موضوع اگر سوال شما این است که اگر در مورد یکی از موضوعاتی داده‌ایم آیا باز هم اطلاعات می‌دهیم به نظر می‌رسد که در صورتی که آژانس چنین خواسته‌ای داشته باشد هرچند تاکنون چنین خواسته‌ای نداشته ولی اگر چنین خواسته‌ای داشته باشد معقول نیست.

ارسال نظر: