ابراهیمیان: اعضای شورای نگهبان از اظهارنظراتی که از ‌آن برداشت سیاسی ‌می‌شود خودداری کنند

کدخبر: 921522

سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری با اشاره به طرح امکان سنجی انتقال مرکز سیاسی کشور گفت: از آنجایی که این طرح هزینه‌هایی برای بخش عمومی دارد شورای نگهبان آن را مخالف اصل ۷۵ قانون اساسی می‌داند

به گزارش خبرنگار «نسیم» نجات الله ابراهیمیان، سخنگوی شورای نگهبان در اولین نشست خبری بعد از انتصاب خود به عنوان سخنگو با اشاره به اینکه قانونی در خصوص اظهار نظر سیاسی اعضای شورای نگهبان وجود ندارد اظهار داشت: به آنها توصیه می‌کنم به عنوان یک رویه تا آنجایی که می‌توانند از اظهار نظرهایی که ممکن است از آن برداشت سیاسی شود خودداری کنند

وی در موضوع طرح امکان سنجی انتقال مرکز سیاسی کشور گفت: این طرح قصدی برای انتقال پایتخت ندارد بلکه تنها موضوع امکان سنجی این طرح است، اما از آنجایی که این طرح هزینه هایی برای بخش عمومی دارد شورای نگهبان این طرح را مخالف اصل 75 قانون اساسی دانست.

ابراهیمیان در خصوص موضوع مسئولیت ورود خودروهای خارجی که از طرف دولت مطرح شده و توسط مجلس ایراد گرفته شد گفت: این موضوع مربوط به اجرای قوانین عادی است که برعهده مجریان و قضات است ولی اگر قانون نیاز به تفسیر داشته باشد مجلس می تواند استفساریه بدهد.

وی با اشاره به مصوبات یک سال گذشته این شورا گفت: این شورا به 30 عنوان از مصوبات مجلس شورای اسلامی که بعد از تصویب در اختیار شورای نگهبان قرار گرفته بود رسیدگی و آن را تصویب کرده است. همچنین 16 عنوان از مصوبات ارسال شده به شورا هنوز مورد تصویب یا بررسی قرار نگرفته‌اند.

ابراهیمان در خصوص موضوع اظهارنظرهای ارائه شده در مورد لایحه بازنشسته کردن عشایر و روستائیان گفت: هرچند برخی از اظهارنظرها حاکی از این بوده است که شورای نگهبان به موضوع اهمیت به این قشر در تولیدات کشور توجه ندارد اما حقیقت این است که اگر توسط شورا این مصوبه به دلیل داشتن بار مالی مورد مخالفت قرار می‌گیرد اما در عین حال شورا موافق توجه به قشر ضعیف است منتهی چارچوب‌های قانونی اجازه اجرایی شدن تمام ایده‌های خوب را نمی‌دهد.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سؤالی در خصوص اظهارنظر رئیس مجلس درباره اجرایی نشدن بسیاری از مصوبات مجلس در شورای نگهبان توسط دولت دهم اظهار داشت: وظیفة شورای نگهبان بخش‌های مربوط به بررسی موضوع انتخابات و مطابقت مصوبات مجلس شورای اسلامی با قانون اساسی و موضوعاتی از این قبیل است؛ ما برای قانونی شدن قانون وظیفه داریم اما بخشی از تضمین اجرای آن به عهدة قوه مجریه، مقننه و همچنین قضائیه است و با توجه به قانون اساسی شورای نگهبان در این خصوص وظیفه‌ای ندارد.

ابراهیمیان در خصوص موضوع تصویب اصل 113 قانون اساسی که به محدوده وظایف دولت می‌پردازد و با اشاره به اینکه این اصل بارها مورد تفسیر قرار گرفته است افزود: این اصل آخرین بار به دلیل پاسخ یکی از اعضای شورای نگهبان در سال 91 مورد تفسیر قرار گرفته است و اگر قوه مقننه یا مجریه درخواستی برای تفسیر این اصل داشته باشند به آن پرداخته خواهد شد. هرچند ما معتقدیم که مسائل اختلاف فرهنگی را حل کرد ولی اگر لازم باشد و درخواستی به شورا ارائه دهد مورد تفسیر قرار می‌گیرد.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی در خصوص اظهارنظر‌های بیان شده درخصوص نقش شورای نگهبان درباره شرایط نامزدهای انتخابات مجلس خبرگان رهبری با تاکید بر اینکه شورای نگهبان تنها در ابتدای شکل‌گیری مجلس خبرنگان در مورد تنظیم آئین‌نامه داخلی این مجلس نقش داشته است گفت: این موضوع بعد از تشکیل مجلس خبرگان برعهده این مجلس بوده و در مورد نظارت بر انتخابات این مجلس نیز از آنجایی که بیش از یکسال به زمان این انتخابات باقی مانده است هنوز برای اظهارنظر در مورد آن زود است.

وی در خصوص مسائل مطرح شده درباره موضوع احراز صلاحیت‌ کاندیداهای ریاست جمهوری با اشاره به پیچیدگی این موضوع گفت: پیش از این در شورا سعی شده است که ضوابطی برای این موضوع تدوین شود اما این ضوابط هنوز به شکل آئین‌نامه در نیامده.

ابراهیمیان با اشاره به وظیفه شورای نگهبان برای بررسی مطابقت قوانین تصویبی با شرع و قانون اساسی به ارکان پیشنهاد دهنده توصیه کرد به همراه هرکدام از لوایح و طرح‌های خود، سند فقهی پشتیبان این طرح یا لایحه ارائه دهند وی همچنین افزود: البته خوشبختانه این موضوع توسط مجلس شورای اسلامی مورد توجه قرار گرفته و شورای نگهبان نیز بنا بر توصیه مقام معظم رهبری در صدد تدوین و انتشار مبانی خود در بررسی طرح‌ها و لوایح به وسیله مرکز پژوهش‌های شورای نگهبان است که می‌تواند منبع عملی و فقهی خوبی برای تصویب لوایح و طرح‌ها باشد.

وی در پاسخ به سوالی در خصوص پیشنهاد رئیس قوه قضائیه برای اختصاص مهلتی نسبت به اجرای قانون آئین‌دادرسی کیفری برای اعمال تغییرات در آن با تاکید براینکه این قانون بعد از تصویب در مجلس و تائید در شورای نگهبان لازم الاجراست گفت: با این وجود در خود این قانون مهلتی برای اجرای آن در نظر گرفته شده است.

سخنگوی شورای نگهبان در ادامه با بیان اینکه بنده نیز خبر چنین درخواستی را شنیده‌ام افزود: هرچند درخواست برای تغییر این قانون مانند دیگر قوانین بعد از تصویب امکان پذیر است اما تاکنون هیچ طرح یا لایحه‌ای در این خصوص ارائه نشده است.

ابراهیمیان در خصوص رد قانون تجارت توسط شورای نگهبان با اشاره به اینکه این قانون به دلیل ایراد اصل 85 قانون اساسی توسط شورای نگهبان به مجلس بازگشت داده شده بود گفت: در صحن مجلس شورای اسلامی به موضوع ایراد توجهی نشده و فقط مدت زمان اجرای این قانون تغییر کرد که به همین دلیل این قانون دوباره با نظر اکثریت فقها و حقوقدانان شورای نگهبان رد شده و بیان شد نظر شورا تامین نشده است.

وی در پایان با بیان اینکه فقیه جدید اضافه شده به شورای نگهبان آیت‌الله شب‌زنده دار است اظهار داشت: ایشان همچنین در کنار آقای اسماعیلی عضو کمیته اطلاع رسانی شورای نگهبان نیز هستند.

ارسال نظر: