پیشنهاداتی برای دانش‌بنیان شدن اقتصاد شهری در برنامه سوم شهرداری تهران

کدخبر: 2044923

در اولین همایش بین المللی اقتصاد شهری که با رویکرد اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل تحت نظارت انجمن علمی اقتصاد شهری ایران برگزار شد نتایج پژوهشی با عنوان «تبیین جایگاه اقتصاد دانش بنیان در شهرداری تهران» ارائه شده است.

گروه جامعه « نسیم آنلاین »: مدیریت شهری، فرایندی چند سویه و راهبردی است که می­تواند از میزان مسائل و مشکلات شهری بکاهد. مدیریت شهری امروزه با رفاه تمام شهروندان در ارتباط است و باید بستر لازم برای تأمین مسکن مناسب­، بهداشت شهری، آموزش و اشتغال، تغذیه، امنیت و اوقات فراغت را برای شهروندان مهیا سازد. مدیریت شهری، شهر تهران نیز در چشم‌انداز طرح جامع افق 1404، شهری روان با رفاه عمومی و زیرساخت­های مناسب، همراه با تعدیل نابرابری­ها و تأمین عادلانه کلیه حقوق شهروندی را مدنظر قرار داده است، اما باید اذعان داشت که مدیریت شهری زمانی می­تواند تمام جنبه­های زندگی شهروندان را به‌صورت کیفی مورد پوشش قرار دهد که مبتنی بر اقتصادی پایدار باشد. یکی از راه­های دستیابی به اقتصاد پایدار، دستیابی به اقتصاد دانش‌بنیان است. اما مسئله اصلی این است که راهکارهای دستیابی مدیریت شهری به اقتصاد دانش‌بنیان چیست و چه زیرساخت­های بنیانی جهت دستیابی به این امر ضروری است؟

در اولین همایش بین‌المللی اقتصاد شهری که با رویکرد اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل تحت نظارت انجمن علمی اقتصاد شهری ایران برگزار شد نتایج پژوهشی با عنوان «تبیین جایگاه اقتصاد دانش‌بنیان در شهرداری تهران» ارائه‌شده است.

محققین در این پژوهش تأکیددارند تمام ارکان اصلی شهر و سازمان‏های مربوط به آن باید در راستای تحقق توسعه دانش‏‌بنیان، به‌صورت مشارکتی و در بسیاری موارد با اتخاذ تصمیمات پایین به بالا حاضر باشند، البته این در حالی است که نقش سیاست‏گذاری‏های از بالا به پایین به‌هیچ‌وجه قابل‌چشم‌پوشی نیست.

بر اساس آنچه از برنامه پنج‌ساله دوم شهرداری تهران استخراج شد، دو چشم‏انداز به‌طور مشخص به موضوع دانش‌محور بودن اقتصاد و توسعه در شهر تهران اشاره‌کرده‌اند. همان‌گونه که مشخص است، تدوین راهبردها و سیاست‌های باید به‌گونه‌ای شفاف، مسیر راه آتی تمام بازیگران شهری را مشخص نماید. در چشم‏انداز اول که تهران را شهری دانش‏بنیان معرفی کرده‏ است، تنها به ارائه راهبرد و سیاست در حوزه شهرداری پرداخته است و از پرداختن به سایر افراد و گروه‏های مؤثر دراین‌ارتباط غفلت شده است.

شهرداری به‌عنوان یک‌نهاد اجتماعی باید فراهم‌کنندۀ بسترهای مناسب برای ورود ساکنان شهر در چرخه مشارکت، تولید و توزیع دانش باشند، که در این برنامه بدان اشاره‏ای نشده است. حکمروایی شهری فرآیندی از پایین به بالا است که چون مدیریت شهری صرف توزیع خدمات را در نظر نمی‏گیرد و کیفیت زندگی، مشارکت ساکنان،مطلوبیت، شفافیت و پاسخگویی را اعمال می‏کند.

باوجودآنکه در ادبیات مربوط به اقتصاد دانش‏بنیان، مفاهیمی چون اقتصاد خلاق، صنایع خلاق، گروه‏های خلاق، مؤسسات و شرکت‏های دانش‏بنیان، رقابت شهری، وجود دارد، اما در متن راهبردها و سیاست‏ها این مفاهیم بسیار مهم در حوزۀ اقتصاد دانش‏بنیان مشخص نشده‏اند. ازاین‌رو لازم است موارد زیر در تدوین برنامه پنج‌ساله سوم شهرداری موردنظر قرار گیرد.

با توجه به جایگاه اقتصاد دانش‌بنیان در جهان و مطرح به‌عنوان ابزار توسعۀ شهری، لازم است ابتدا دستیابی به شاخص‏های ملاک عمل برنامه دوم که در آن برنامه به‌عنوان وضع موجود لحاظ می‏شود، باید به‌طور دقیق مشخص شود.

همچنین ضروری است تمام ابعاد مربوط به اقتصاد دانش‏بنیان، اقتصاد خلاق، صنایع خلاق، گروه‏ها و سازمان‏های مرتب به آن به‌طور دقیق و شفاف در راهبردها و سیاست‏های برنامه سوم تقویت شود.

لازمه دستیابی به اقتصاد دانش‌بنیان همان‌گونه که پیش‌تر نیز مطرح گردید، برقراری روابط و اقدامات مشترک در 3 سطوح افقی، عمودی و بخشی است، بنابراین در برنامه سوم ضرورت دارد استراتژی‏های کاربردی برای ایجاد و تقویت این روابط تدوین گردد، تا همکاری‏های 2جانبه و مشترک بین بخش‏های مختلف عملیاتی گردد.

بنا بر تجربیات جهانی در تبدیل‌شدن به شهر دانش‏بنیان ضروری است، ساختار شهرداری به‌طور کامل مورد بازبینی قرار گیرد تا در برنامه سوم شاهد اقدامات مؤثر دراین‌ارتباط باشیم.

موضوع قرارگیری در رقابت شهری از اهمیت ویژه‏ای برای امتیازدهی به شهرها برخوردار است. کلان‌شهر تهران در رقابت با سایر کلان‌شهرها در ایران و در جهان قرار دارد، بنابراین سیاست‌گذاری در ارتباط با افزایش پتانسیل‏ها و ظرفیت‏های رقابتی باید موردنظر قرار گیرد.

شهر دانش‏بنیان و خلاق به جهت جذب افراد بااستعداد و خلاق، نیاز دارد به تمام جنبه‏های توسعه‏ای برای دستیابی به استانداردهای جهانی بپردازد. بنابراین ارزیابی وضع موجود از این منظر باید به‌طور جامع و یکپارچه توسط ادارات کل، شهرداری‏های مناطق، نواحی و شرکت‏ها و مؤسسات ذی‌ربط انجام شود.

راهبردها و سیاست‏های مندرج در برنامه دوم باید در برنامه سوم دنبال شود.

توجه شود، مدت‌زمان مناسب برای تبدیل به شهر دانش‏بنیان در حدود 20 سال تعیین‌شده است. بنابراین به 4 برنامه نیاز است تا درنهایت به شهر با اقتصاد دانش‏بنیان نائل شد. ازاین‌رو لازم است استراتژی‏ها و راهبردها به تفکیک زمان و امکان انجام، بازیگران اصلی، طی سه برنامه آتی به‌طور دقیق و کامل مشخص شود.

طی انجام اصول حاکم بر برنامه باید تمام دستگاه‏های ذی‌ربط موظف به پیروی و تحقیق سیاست‏ها در راستای تحقق آرمان‌شهر دانش‏‌بنیان برآیند.

ارسال نظر: