سند همکاری اجرای فاز دوم احیای دریاچه ارومیه با سازمان ملل و ژاپن امضا شد

کدخبر: 990141

رئیس سازمان محیط زیست در مراسم گفت: حساسیت جوامع بین المللی و کشورهای مختلف در احیای دریاچه ارومیه بسیار ارزشمند است و نشان دهنده نماد صلح و دوستی میان ملل مختلف است

به گزارش خبرنگار «نسیم»، معصومه ابتکار افزود: دومین مرحله همکاری با سازمان ملل و کشور ژاپن با موضوع کشاورزی پایدار برای احیای دریاچه ارومیه را آغاز کردیم.

وی اظهار کرد: مرحله اول این طرح با کارنامه قابل قبول پیش رفت که در این زمینه از ژاپن و سازمان ملل برای همکاری تشکر ویژه داریم.

ابتکار ادامه داد: اینکه حرکت ما در راستای احیای دریاچه ارومیه تاکنون دارای فراز و نشیب های زیادی بوده اما قابل قبول است از این رو وارد مرحله دوم همکاری با دولت ژاپن شدیم.

معاون رییس جمهوری افزود: دولت در سال 93 توجه ویژه ای به احیای تالاب های مهم کشور داشته که نتایج خوبی هم به دست آمده است.

ابتکار به اقدامات انجام شده در تالاب هورالعظیم اشاره کرد و گفت: با اقداماتی که در این حوزه آبی انجام شده این تالاب همچنان در حال آبگیری است.

وی افزود: همچنین با حذف موانع در راستای آبرسانی به تالاب هامون از ابتدای سال جاری تاکنون این تالاب هشت ماه آب داشته است.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: همکاری ایران با ژاپن در زمینه احیای تالاب انزلی نیز همچنان ادامه دارد و مراحل عملیاتی این پروژه آغاز شده و برخی اقدامات اجرایی در دستور کار قرار گرفته است.

وی گفت: برای احیای تالاب پریشان در استان فارس نیز با همکاری مردم اقدامات سازنده ای انجام شده که مهمترین آن متوقف کردن چاه های غیرمجاز است.

به گفته معاون رییس جمهور برای تالاب های بختگان، گاوخونی و شادگان نیز اقدامات خوبی انجام شده است.

ابتکار تاکید کرد: در مورد دریاچه ارومیه توجه دولت جدی تر بود از این رو برنامه احیای این دریاچه تدوین و اعتباراتی برای آن تعیین شد که بر این اساس پروژه کشاورزی پایدار که در حال اجرا با همکاری دولت ژاپن است در دل پروژه بزرگ احیای دریاچه ارومیه قرار دارد.

وی گفت: در فاز اول و دوم پروژه کشاورزی پایدار 75 روستا تحت پوشش قرار می گیرد که امیدواریم با همکاری بیشتر با سازمان ملل و دولت ژاپن پوشش 10 درصدی روستاها را در سال 94 به 30 درصد برسانیم که امیدواریم این حرکت نقش موثری در احیای دریاچه ارومیه داشته باشد.

به گفته وی اکنون 10 درصد از پهنه روستاهای حوزه دریاچه ارومیه تحت پوشش اجرای پروژه کشاورزی پایدار هستند.محسن سلیمانی مدیر ملی پروژه طرح حفاظت از تالاب های ایران در مراسم امضای این سند گفت: موضوع کلیدی در احیای تالاب ها به ویژه دریاچه ارومیه توسعه ناپایدار در حوزه آبریز تالاب ها است.

گری لوییس: دولت ایران در تلاش برای معکوس کردن فرایند خشک شدن دریاچه ارومیه است

گری لوییس نماینده مقیم سازمان ملل متحد در ایران نیز در مراسم امضای سند همکاری اجرای فاز دوم احیای دریاچه ارومیه با مشارکت جوامع محلی گفت: دولت ایران در تلاش برای معکوس کردن فرایند خشک شدن دریاچه ارومیه است و تاکنون به موفقیت های خوبی دست یافته است.

وی با اشاره به اینکه کل منطقه خاورمیانه از جمله ایران با چالش های محیط زیستی مواجه است، ادامه داد: یکی از چالش های محیط زیستی ایران وضعیت دریاچه ارومیه است که برخی معتقدند بهتر است دریاچه خشک و نمک های آن برداشت شود در حالی که می دانم اکثریت مردم به چنین پیشنهادی جواب ' نه ' می دهند و بر حفظ آن تاکید دارند.

لوییس افزود: زمان زیادی طول کشید تا دریاچه ارومیه آب خود را از دست داد بنابراین زمان زیادی هم نیاز دارد تا آب مورد نیاز دوباره به دریاچه برگردد که رسیدن به این وضعیت نیازمند همکاری همه جانبه است.

وی ادامه داد: در 10 سال گذشته و در فرایند پروژه احیای تالاب های ایران سازمان ملل متحد همکاری های خوبی داشته است و اکنون نیز گروه های دیگری به این پروژه پیوسته اند که دولت ژاپن یکی از آنها است .

نماینده مقیم سازمان ملل متحد در ایران گفت: دولت ژاپن در فاز اول پروژه احیای دریاچه ارومیه با مشارکت جوامع محلی مبلغ یک میلیارد دلار اختصاص داد و اکنون در فاز دوم نیز مبلغ یک میلیون دلار به اجرای این پروژه اختصاص داده است.

وی افزود: اجرای این پروژه به صورت پایلوت است و تا پایان سال 2015 حوضه تحت پوشش این پروژه به 10 درصد کل حوضه تحت کشت دریاچه ارومیه خواهد رسید و اگر این کار درست انجام شود 185 میلیون متر مکعب آب در این حوضه صرفه جویی می شود که می تواند وارد دریاچه ارومیه شود.

لوییس تاکید کرد: البته ما در زمینه دریاچه ارومیه به ارقام میلیونی نیاز نداریم بلکه باید به فکر ارقام میلیاردی باشیم بر همین اساس آماده همکاری بیشتر و جلب مشارکت بخش های مختلف هستیم.

لزوم تغیییر رویکرد سنتی در کشاورزی به مدیریت پایدار و آبیاری صنعتی

همچنین احمد علی کیخا معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: انجام احیای دریاچه ارومیه با مشارکت جوامع محلی با همکاری دولت ژاپن از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا علاوه بر کمک های مالی موجب ایجاد انگیزه بین جوامع محلی شده است و این موضوع را مطرح می کند که این دریاچه متعلق به تمام دنیا است.

وی افزود: دراین پروژه مردم و سازمان های مختلف برای اولین بار در کنار هم به کمک دریاچه ارومیه آمدند و سازمان ها و وزارتخانه های مختلف از جمله نیرو، جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست در کنار هم قرار گرفتند.

کیخا گفت: شاید تاکنون اقدامات پراکنده ای در زمینه کشاورزی پایدار انجام شده بود اما با اجرای این پروژه این کار به صورت متمرکز و کنترل شده انجام شد و توسعه کشاورزی پایدار شتاب بیشتری گرفت.

وی افزود: بر این اساس مسوولان ذیربط تاکید کردند که باید در کشاورزی از روش سنتی به سمت کشاورزی پایدار حرکت کنیم زیرا 40 تا 50 میلیارد متر مکعب بیشتر آب برای کشاورزی نداریم.

معاون سازمان حفاظت محیط زیست افزود: توسعه ناپایدار مشکلات زیادی را در تالاب ها و به ویژه حوزه های پایین دست ایجاد کرده است.

وی به اجرای پروژه همکاری احیای دریاچه ارومیه با مشارکت جوامع محلی اشاره کرد و گفت: در این پروژه تلاش شده است رویکرد سنتی در کشاورزی به سمت مدیریت پایدار و آبیاری صنعتی پیش رود.

کیخا اظهار کرد: مشارکت مردم بر این بخش بسیار چشمگیر بوده که این نشاندهنده اهمیت دادن مردم به احیای دریاچه ارومیه است.

همکاری 41 روستا در فاز اول این پروژه در فاز دوم به 75 روستا خواهد رسید

محسن سلیمانی مدیر ملی پروژه طرح حفاظت از تالاب های ایران در مراسم امضای این سند گفت: موضوع کلیدی در احیای تالاب ها به ویژه دریاچه ارومیه توسعه ناپایدار در حوزه آبریز تالاب ها است.

وی افزود: توسعه ناپایدار مشکلات زیادی را در تالاب ها و به ویژه حوزه های پایین دست ایجاد کرده است.

وی به اجرای پروژه همکاری احیای دریاچه ارومیه با مشارکت جوامع محلی اشاره کرد و گفت: در این پروژه تلاش شده است رویکرد سنتی در کشاورزی به سمت مدیریت پایدار و آبیاری صنعتی پیش رود.

وی اظهار کرد: مشارکت مردم بر این بخش بسیار چشمگیر بوده که این نشاندهنده اهمیت دادن مردم به احیای دریاچه ارومیه است.

سلیمانی ادامه داد: استقرار کشاورزی پایدار، تعیین حقابه دریاچه ارومیه و تجربه مشارکت مردم در احیای این حوزه آبی آن را به یک پروژه تبدیل کرد که از آن تجربیات موفقی به دست آمد.

وی گفت: یکی دیگر از اهداف این پروژه صرفه جویی 35 درصدی آب در مزارع است که اجرای آن بستر مناسبی برای مشارکت مردم، همکاری های بین بخشی و دستگاه ها و سازمان های مرتبط را ایجاد کرده است.

وی گفت: در فاز اول این پروژه 41 روستا همکاری داشتند که با اجرای فاز دوم تعداد آنها به 75 روستا خواهد رسید.

احیای دریاچه ارومیه یک شبه اتفاق نمی افتد

همچنین در ادامه هانه دا سفیر ژاپن در تهران با ابراز خرسندی از ادامه همکاری در اجرای پروژه احیای دریاچه ارومیه گفت: این همکاری در طی جلسه مشترک نخست وزیر ژاپن با رییس جمهور ایران شکل گرفت.

وی افزود: تابستان سال گذشته که از دریاچه ارومیه بازدید کردم شرایط بد آن مرا تحت تاثیر قرار داد و احساس کردم این حوزه آبی به حمایت بیشتر و سریع تری نیاز دارد.

هانه دا ادامه داد: همچنین تحت تاثیر میزان آگاهی کشاورزان و مشارکت آنها در احیای دریاچه ارومیه قرار گرفتم زیرا آنان از کشاورزی پایدار به خوبی آگاه بودند.

سفیر ژاپن در تهران تاکید کرد: احیای دریاچه ارومیه یک شبه اتفاق نمی افتد و بهبود وضعیت آن و در نهایت رفاه مردم منطقه نیازمند مشارکت بخش های مختلف است.

وی گفت: علاوه بر همکاری ژاپن با ایران در احیای دریاچه ارومیه در بخش های دیگری مانند تالاب انزلی و موضوع بهینه سازی مصرف انرژی نیز همکاری داریم.

دریاچه ارومیه در شمال غربی ایران و در منطقه آذربایجان واقع شده است. این دریاچه طبق آخرین تقسیمات کشوری، بین دو استان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی تقسیم شده است. دریاچه ارومیه، بزرگترین دریاچه داخلی ایران و دومین دریاچه آب شور دنیا است.

آب این دریاچه بسیار شور بوده و عمدتا از رودخانه های زرینه رود، سیمینه رود، تلخه رود، گادر، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا تغذیه می شود. این دریاچه حددو 95 درصد آب خود را از دست داده است و دولت با تشکیل ستاد احیای دریاچه ارومیه در صدد احیای آن است.

ارسال نظر: