گزارش «نسیم آنلاین» از نشست خبری دومین "جشنواره ادبی خاتم"؛

قیصری: سه مجموعه داستان از آثار برگزیده منتشر می‌شود

کدخبر: 2057635

مجید قیصری، دبیر دومین جشنواره ادبی خاتم از انتشار سه مجموعه داستان از آثار برگزیده این جشنواره خبر داد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی نسیم آنلاین ، نشست خبری دومین دوره "جشنواره ادبی خاتم" داستان کوتاه ویژه پیامبر رحمت صبح امروز در بنیاد ارشاد و رفاه امام صادق(ع) برگزار شد.

علی‌اکبر اشعری در ابتدای این نشست گفت: جشنواره ادبی خاتم با محوریت سیره پیامبر اسلام در اولین دوره با همکاری بنیاد ارشاد و رفاه امام صادق (ع)، مجمع ناشران انقلاب اسلامی، دفتر نشر فرهنگ اسلامی و مؤسسه شهر کتاب برگزار شد؛ با توجه به فرصت کوتاهی که برای دوره قبل داشتیم، نتوانستیم اطلاع‌رسانی گسترده‌ای برای این دوره داشته باشیم. اما با این وجود 950 اثر به دبیرخانه رسید که 750 اثر آن قابلیت داوری داشت که این میزان مشارکت برگزارکنندگان را راسخ‌تر کرد که دوره دوم را با جدیت پیگیری کنند که پوستر این دوره با حضور نویسندگان در ماه مبارک رمضان رونمایی شد.

وی افزود: ساختار دوره دوم مانند دوره اول است که یک شورای علمی و یک دبیرخانه بر آن نظارت خواهند داشت که محمدرضا سنگری به عنوان رئیس شورای علمی و مجید قیصری به عنوان دبیر جشنواره هستند. همچنین مصطفی رحماندوست، محسن پرویز، حمید گروگان، روح‌افزا و خانم زواریان اعضای این شورا هستند که لازم به ذکر است این اعضا داوران نهایی جشنواره نیز به شمار می‌روند.

اشعری تاکید کرد: در این دوره به برگزیدگان نفر اول تا پنجم به ترتیب 10، 7، 5، 3 و یک سکه بهار آزادی اهدا خواهد شد که شرکت‌کنندگان فرصت دارند تا 15 بهمن آثار خود را در دو بخش بزرگسال و کودک و نوجوان حداکثر در 5 هزار کلمه به دبیرخانه ارسال کنند که اختتامیه این دوره همزمان با عید مبعث در سال 96 برگزار خواهد شد. سال گذشته معاونت قرآنی وزارت ارشاد از میانه راه اعلام کرد که جوایز بخش کودک را تقبل می‌کند اما امسال جوایز برای هر دو بخش یکسان در نظر گرفته شده است.

همچنین در ادامه نشست محمدرضا سنگری با اشاره به دو دوره برگزاری این مسابقه گفت: برگزاری دوره اول راه را برای دوره دوم به ما نشان داد تا بتوانیم بهتر حرکت کنیم امروزه در غرب ستیزی با پیامبر اسلام وجود دارد و بیش از آن مقداری که ما فعالیت کرده‌ایم آنها علیه پیامبر اسلام فعالیت داشتند و این مسئله باید ما را بر آن دارد که بیشتر تلاش کنیم.

سنگری بازشناسی سیره پیامبر(ص) را لازم دانست و گفت: استفاده از توان نویسنده‌ها در کنار شناسایی ظرفیت‌های ناشناخته از نویسندگان تازه‌کار از اهداف این جشنواره بود. ارسال 750 اثر قابل داوری در دوره اول به ما نشان داد که نسل جوان با زندگی پیامبر آشنایی درستی ندارند. مقابله به هجمه‌های جهانی در قبال پیامبر یکی دیگر از اتفاقاتی که به واسطه این جشنواره رقم خواهد شد؛ ‌در دوره دوم 5 محور در نظر گرفته شده که به آنها پرداخته خواهد شد ارتباط پیامبر با خود به مسائل شخصی پیامبر و فعالیت‌های فردی یکی از این محورها است. رابطه پیامبر با خدا که می‌توان آن را به وحی ارتباط داد دیگر محوری است که در این جشنواره مد نظر است. رابطه پیامبر با دیگران مانند همسر، فرزندان، خانواده و اصحاب دیگر محوری است که در دومین دوره جشنواره خاتم به آن توجه می‌شود.

این نویسنده و پژوهشگر تاکید کرد: ارتباط پیامبر با آفرینش و طبیعت نیز در دوره دوم مد نظر بوده است؛ پیامبر رحمت دایره رحمتش روی پدیده‌های طبیعی نیز گسترده بوده است و پنجمین محوری که در این دوره مد نظر است، رابطه پیامبر با تاریخ است. قرآن پیامبر را به عنوان اسوه و الگوی برتر معرفی کرده و ما به واسطه هنر باید این الگو را به نسل امروز معرفی کنیم.

وی با بیان اینکه دوره اول جشنواره به ما نشان داد که چه استعدادهایی در نوجوانان در حوزه نوشتن وجود دارد گفت: همین مسئله سبب شد که من به برخی از چهره‌های شناخته شده عرصه ادبیات گوشزد کنم که شرکت نکنند چون چهره خوبی نداشت که یک نوجوان 15 ساله برگزیده شود و آن چهره مشهور بی‌نصیب بماند. همچنین حضور پررنگ دختران داستان‌نویس در این دوره چشم‌نواز بود.رساندن صدای پیامبر به امروز یکی از مسائلی است که باید به آن پرداخته شود و خوب است که مورد اشاره قرار گیرد که پیامبر به امروز تعلق دارد و ارتباط پیامبر با امروز در آثار بازنمایی شود زیرا آثار دوره قبل بیشتر بازنویسی تاریخ بود.

همچنین مجید قیصری، دبیر این دوره از جشنواره گفت: از مجموعه آثار راه یافته به مرحله نهایی سه مجموعه داستان منتشر خواهد شد که یک مجموعه مربوط به آثار برگزیده بخش بزرگسال و یک مجموعه مربوط به بخش کودک و نوجوان خواهد بود همچنین یک مجموعه نیز از مجموع 66 اثر نهایی توسط انتشارات شهرستان ادب منتشر می‌شود؛ پس از برگزاری اختتامیه دوره اول اشتیاق برای دیدن آثار بسیار بود و برای ترجمه آثار به زبان‌های روسی و انگلیسی بارها با ما تماس گرفتند که این اشتیاق نشان‌دهنده خلاء در این حوزه بود. مقدمات تولید یک فیلم کوتاه نیز فراهم شده که اگر بتوانیم آن را تا اختتامیه آماده خواهیم کرد. همجنین از میان آثار یک متن برای تئاتر در حال نگارش است.

این نویسنده گفت: با توجه به محدودیت‌هایی که در حوزه تولید داشتیم، فعلاً روی داستان کوتاه تمرکز خواهیم داشت اما برای سال‌های بعد وارد حوزه‌های نمایشنامه‌ و فیلمنامه خواهیم شد. همچنین به منظور اینکه پس از جشنواره شرکت‌کنندگان و آثار مانند بسیاری از جشنواره‌ها رها نشوند، به همت مؤسسه شهرستان ادب به نقد آثار برگزیده خواهیم پرداخت.

قیصری گفت: ما در زمینه داستان کوتاه و حتی داستان بلند مرتبط با پیامبر اسلام آثاری که وجه ادبی داشته باشند تا قبل از این جشنواره نداشتیم و ذکر این نکته ضروری است که آثاری که منتشر خواهند شد خالی از نقص نیست اما تلاش خواهیم کرد که اوضاع آثار بهتر شود. توقع ما در سال جاری این است که با رشد آثار از منظر کیفی روبه‌رو باشیم و اگر در این دوره از نظر کمیت نیز با رشد روبه‌رو شویم مطلوب ما خواهد بود هر چند تمرکز ما روی کیفیت آثار است.

همچنین محسن چینی‌فروشان در این نشست با اشاره به اهمیت پرداختن به پیامبر گفت: در مورد شخصیت پیامبر هر مسلمانی وظیفه دارد که به قدر وسع خود تلاش کند منتهی در برخی شرایط زمانی این وظیفه مضاعف می‌شود و ما امروز در چنین شرایطی هستیم چهره‌ای که از اسلام و پیامبر ارائه می‌شود آن چهره اصلی نیست و ما باید با استفاده از ابزارهای فرهنگی چهره واقعی پیامبر رحمت را به جهان معرفی کنیم. وی افزود: اگر در این دوره نیز به داستان کوتاه پرداختیم به این خاطر بود که استنباط کردیم این ژانر هنوز ظرفیت دارد که در آن دست به تولید بزنیم و همانطور که می‌دانید داستان کوتاه مادر است و در سال دوم نیز به این حوزه می‌پردازیم؛ نو قلمان و آنهایی که کمتر اثری از آنها منتشر شده در دوره اول معرفی شدند تا دوره‌های آموزشی برای آنها برگزار شود هماهنگی‌هایی صورت گرفته که کشورهای فارسی‌زبان نیز امکان شرکت در این جشنواره را داشته باشند.

ارسال نظر: