کتابی که ۲۰ سال است از حضرت زهرا(س)، تقدس‌زدایی می‌کند!

کدخبر: 990692

هفت راه در گزارشی با اشاره به کتاب "مقالات شمس تبریزی" نوشت: به دلیل سبقه تصوف‌گونه‌ی شمس و همچنین ارادت خاص او به برخی منابع رسمی اسلامی که از سوی مخالفین ائمه اطهار(ع) تنظیم شده‌اند، مطالب عجیب و توهین‌آمیزی در این کتاب وجود دارد

به گزارش «نسیم»، مهدی خانعلی زاده در این مطلب نوشت:

مبحث کتاب‌های درسی که در دانشگاه‌‌ها و توسط برخی اساتید خاص معرفی و تدریس می‌شوند، قصه‌ی پرغصه‌ای است که سال‌ها با بی‌توجهی مسئولین و مدیران مواجه بوده و هر زمان که صدای اعتراضی از جایی بلند می‌شد، سریعا با برچسب «مخالفت با علم» و «لزوم تدریس بر اساس متون تخصصی» به آن پایان داده می‌شد.

اما به نظر می‌رسد که دیگر دوران سکوت و بی‌توجهی به این مساله به پایان رسیده و باید مسئولان وزارت علوم و وزارت ارشاد را به یک تحرک جدی در این حوزه واداشت؛ چرا که ادامه این روند قطعا موجب تضعیف بنیان‌های اندیشه‌ای و اعتقادی جوانان تحصیل کرده کشور خواهد شد.

علت اینکه این مقدمه کوتاه را بیان کردم، مطالب عجیبی است که در یکی از کتاب‌های درسی رشته ادبیات فارسی که در بسیاری از دانشگاه‌ها به عنوان یک واحد درسی ارائه می‌شود، وجود دارد.

بر طبق آنچه دانشنامه اینترنتی «ویکی‌پدیا» نوشته، «مقالات شمس تبریزی» مجموعه‌ای از سخنان و حکایات نغز است که در دوران اقامت شمس تبریزی در قونیه (از سال ۶۴۲ تا ۶۴۳ و پس از غیبتی کوتاه از سال ۶۴۴ تا ۶۴۵ قمری) بر زبان وی جاری شده و پس از او توسط مریدان مولانا جلال‌الدین محمد بلخی به‌صورت یادداشت‌هایی پراکنده جمع‌آوری گردیده‌است.

Book-Maghalate-Shamse-Tabriziffa582

با این حال، به دلیل سبقه تصوف‌گونه‌ی شمس و همچنین ارادت خاص او به برخی منابع رسمی اسلامی که از سوی مخالفین ائمه اطهار(ع) تنظیم شده‌اند، مطالب عجیب و توهین‌آمیزی در این کتاب وجود دارد که متاسفانه بدون هیچگونه ویرایش و به صورت کامل در داخل ایران به چاپ می‌رسد.

به عنوان مثال، شمس تبریزى در بخشی از گفتگوهای خود که در این کتاب آمده، مقام معرفت و خوف و خشیتِ بر‌ترین بانوی خلقت و یکتا کفو امیر عالم آفرینش، حضرت فاطمه زهرا علیها السلام را خوار و پست شمرده و در اظهارنظری عجیب مى‌گوید: «مردم را سخن نجات خوش نمی‌‏آید؛ سخن دوزخیان خوش مى آید… لاجرم ما نیز دوزخ را چنان بیفشانیم که بمیرد از بیم! فاطمه رضی اللّه‏ عنها عارفه نبود؛ بلکه زاهده بود. پیوسته از پیغمبر حکایت دوزخ پرسیدى.»

با توجه به اینکه اولین نسخه مقالات شمس در جمهوری اسلامی ایران، در سال ۱۳۷۳ منتشر شده، باید در کمال تاسف و ناراحتی اعلام کرد که این کتاب ۲۰ سال است که در حال توهین به برترین بانوی تاریخ آفرینش است و کوچکترین اعتراضی هم نسبت به آن صورت نگرفته و حتی در بسیاری از دانشگاه‌ها به عنوان واحد درسی تدریس می‌شود.

قطعا کسی بنای مخالفت با تدریس متون کهن ادبی در دانشگاه‌‎ها ندارد اما قطعا باید توجه داشت که مطالب و مسائل مطرح شده در این منابع تاریخی باید عاری از موضوعات و عناوین توهین‌آمیز و عقاید انحرافی مانند صوفی‌گری و عرفان‌ها خانقاهی باشد؛ مساله‌ای که قطعا لزوم نظارت دقیق بر کتب دانشگاهی و بازار نشر را بیش از پیش به مقامات عالی این حوزه یادآوری می‌کند.

ارسال نظر: