تفاوت جنگل و پارک جنگلی در چیست؟

کدخبر: 2377182

در حال حاضر شهرها در حال گسترش هستند و هر روز بر تعداد آنها اضافه می‌شود. همین موضوع نیز به مرور باعث شده که بر تعداد وسایل نقلیه اضافه شود و در پی آن آلودگی هوا و کاهش کیفیت آن را به دنبال داشته باشد. در این شرایط گاهی اوقات شاید بد نباشد که مناطق زیبایی مانند پارک جنگلی سراوان را برای اوقات فراغت انتخاب کنیم.

همچنین رفتن به جاهای دیدنی مانند جنگل واز یا جنگل الیمستان بهانه خوبی هستند تا از شلوغی شهر به دور باشیم و هوای تازه نفس بکشیم. با وجود اینکه شلوغی و ترافیک در شهرهای ما دیده می‌شود؛ اما فضاهای سبز بسیار زیبایی مانند جنگل‌ها و پارک‌های جنگلی هم در اطراف شهرها وجود دارند تا از هوایی تازه لذت ببریم. البته این دو نوع فضای سبز باهم تفاوت‌هایی دارند که در ادامه آنها را بررسی می‌کنیم.

جنگل چیست؟

اجازه بدهید اول با مفهوم جنگل آشنا شویم. جنگل‌ها به نواحی پوشیده از درختان انبوهی گفته می‌شود. معمولا درختان در انواع مختلفی در یک مکان یافت می‌شوند و البته همه آنها به صورت انبوه، در اندازه‌های کوچک و بزرگ در کنار هم جمع هستند. همچنین برخی از آنها آنقدر عمر دارند که کاملا تنومند شده و ضخامت بیشتری دارند. در پایین درختان نیز علفها و گیاهان خودرو چشم‌نوازی می‌کنند.

اصولا جنگل‌ها در همه قسمت‌ها و مناطقی که قابلیت رشد داشته باشند، به صورت خودرو رشد می‌کنند. البته مقدار بارش باران و وجود آب هم در شد درختان و پیدایش جنگل‌ها اهمیت بسیار زیادی دارد. در عین حال اگر بارش باران در مناطق جنگلی کاهش پیدا کند و به تناسب آن گرمای هوا بیشتر شود، احتمال آتش‌سوزی و از بین رفتن طبیعی درختان نیز افزایش پیدا می‌کند.

گونه های درختان در جنگل‌ها

همانطور که گفته شد، درختان مختلفی در جنگل‌ها رشد می‌کنند. البته بر اساس منطقه جغرافیایی که جنگل در آن قرار گرفته، نوع درختان نیز کمی متغیر خواهد بود. به‌طور مثال در جنگل واز که در منطقه آمل در شکال ایران واقع شده است، درختان بلو، افرا و راش بیشتر از سایر درختان دیده می‌شود. در عین حال این جنگل زیبا علاوه بر درختان با طراوت خود، دارای رودخانه‌ها و جاذبه‌های طبیعی دیگری است که دل هر بیننده را می‌برد و متوجه نعمات خداوندی می‌کند.

درختچه‌ها و گونه‌های گیاهی در جنگل‌های طبیعی بیش از هر چیز نیاز به نور آفتاب مناسب دارند تا مسیر رشد خود را با سرعت متعادل پیش ببرند. ارتفاع درختان در برخی مواقع به قدری بلند است که باعث شده همه برگها به هم متراکم شوند و سایه‌ای تیره تمام سقف جنگل را بپوشاند. همچنین این سایه بزرگ موجب می‌شود که سطح جنگل در طول روز فقط نور داشته باشد و در برخی قسمت‌های آن خبری از آفتاب نیست. همچنین همین مسئله باعث خنک شدن جنگل و هوای با طراوت آن می‌شود. بنابراین اگر به جنگلی مانند جنگل الیمستان بروید، خواهید دید که چقدر هوای با طراوت و خنکی دارد و شاید دوست نداشته باشید آن را ترک کنید.

 

Picture2

 

وسعت جنگل‌ها چقدر است؟

به طور معمول جنگل‌ها از وسعتی حدود 3/0 هکتار یا 3 هزار متر مربع آغاز می‌شود و برای حداکثر آن عددی وجود ندارد. امروزه جنگل‌های مختلفی در سراسر دنیا یافت می‌شوند که وسعت برخی از آنها مانند جنگل‌های آمازون بسیار زیاد است و حتی به دلیل موقعیت جغرافیایی خو در خط استوا، شرایط بسیار خوبی برای رشد دارند و حتی بار تنفس زمین را به دوش می‌کشند. اما در کنار جنگل‌های طبیعی، پارک‌های جنگلی هم وجود دارند که به دست انسان کاشته شده و طراوتی به محیط زندگی می‌دهند.

پارک جنگلی چیست؟

شاید شما هم در روزهای بهار و تابستان به پارکهای جنگلی مختلفی مانند پارک جنگلی سراوان رفته باشید. این نوع از پارک‌ها شباهت زیادی به جنگل دارند، اما وسعت آنها بسیار کوچک‌تر از یک جنگل کوچک است. علاوه بر آن، نوع درختانی که در پارکهای جنگلی کاشته می‌شود، بر اساس شرایط جغرافیایی و آب و هوایی هر منطقه متفاوت است.

البته گاهی اوقات پارک‌های جنگلی همان جنگل‌ها هستند که حالا به دست انسان تغییراتی در آنها ایجاد می‌شود تا استفاده از آنها راحت‌تر و بهتر باشد. پارکهای جنگلی امکانات مختلفی در اختیار مردم قرار می‌دهند  و در عین حال هدف از تاسیس آنها موارد مختلفی است که در ادامه با برخی از آنها آشنا می‌شویم.

هدف تاسیس پارک های جنگلی

 

Picture2

 

هدف از تاسیس پارک‌های جنگلی بهره‌برداری صحیح و سالم از داده های رایگان طبیعی و خداوندی است. علاوه بر آن مردم خسته از زندگی شهری می‌توانند به طبیعت واقعی بیایند و در کنار آشنایی با منابع طبیعی، سلامت روحی و جسمی خود را بیشتر کنند. درنهایت اینکه در پارک‌های جنگلی اماکنی برای استراحت مردم تعبیه می‌شود تا در ساعاتی که در این فضا قرار دارند، امکان راحتی بیشتری داشته باشند.

امکانات رفاهی در پارکهای جنگلی

در پارکهای جنگلی نوع درختان بر اساس شرایط طبیعی هر محیط تعیین می‌شود و باید در این موضوع به شرایط اکولوژیکی محیط‌زیست هم دقت شود. در عین حال نوع آبیاری، تعیین محل تاسیس پارک، نقشه پارک وئ ایجاد مکانی برای پیاده‌روی یا دوچرخه‌سواری در پارک نیز در نظر گرفته می‌شود.

در عین حال وجود فضاهایی مانند پارکینگ، سوپرمارکت‌ها، تابلوهای راهنما و خیابان‌های اصلی و فرعی در این نوع پارکها بسیار مهم و ضروری است. همچنین مسنولین و سازندگان پارکهای جنگلی سایر موارد مهم مانند تولت های عمومی، میز و نیمکت، رستوران و کافی شاپ، آلاچیق‌ها و اماکن فرهنگی را در این پارک‌ها تاسیس می‌کنند تا جاذبه‌های طبیعی و روز باهم ترکیب شوند.

به عبارت ساده تر می‌توان گفت که پارکهای جنگلی در کنار برخورداری از جاذبه طبیعی و گردشگری درختان سرسبز، از امکانات رفاهی روز هم برخوردار هستند تا مردم طی چند ساعتی که در پارک جنگلی حضور دارند، احساس راحتی و آرامش بیشتری را تجربه کنند.

 

 

ارسال نظر: