برای درمان یبوست در خانه چه بخوریم؟

کدخبر: 2377610

یبوست چیست؟

درمان یبوست یکی از راه های نجات دهنده برای افرادی است که بیشتر عمر خود را درگیر این عارضه بوده اند. امروزه 90 درصد از مردم در زندگی یبوست را تجربه کردند. یبوست مشکلی است که باعث می ‌شود، دفع مدفوع سخت شود که با احساس نفخ، درد، تهوع و در بعضی از مواقع کم شدن یا از دست رفتن اشتها همراه است. فیستول نیز یکی از عارضه های آزار دهنده است که ممکن است در اثر یبوست رخ دهد. بنابراین درمان فیستول نیز به یکی از دغدغه های مهم در زندگی تبدیل شده است. زمانی که تحرک و فعالیت فرد کمتر می ‌شود و مصرف آب و کمبود فیبر در مواد غذایی مصرفی رخ می‌ دهد، روده ها هم شل شده و به راحتی مواد غذایی را به جلو نمی ‌برند تا عمل دفع انجام شود.

 

251

برای درمان یبوست چه باید کرد؟

گاهی اوقات که افراد دچار یبوست می ‌شوند، بدون اینکه به متخصص یا طب سنتی مراجعه کنند، کارهایی را برای درمان مانند: تغییر دادن رژیم غذایی و سبک زندگی انجام داده و سعی می‌ کنند روزانه ورزش و فعالیت پرتحرکی را انجام دهند. این افراد اگر استرس خود را کمتر کنند، در طول روز از مایعات زیاد استفاده کنند و غذاهایی که حاوی فیبر است را مصرف کنند، می ‌توانند به بهبود و درمان یبوست کمک کنند.

با انجام دادن حرکت ‌های ورزشی، خون رسانی به اجزا و اندام‌ های بدن بهتر انجام می ‌شود. روده‌ ها را هم تحریک می ‌کند و باعث می‌شود مواد غذایی به حرکت در روده ‌ها بپردازد و سرعت خروج آن هم بیشتر شود. نوع حرکات تفاوتی ندارد؛ اما می ‌توان از شنا، والیبال، پیاده‌روی و ... استفاده کرد. یوگا نیز در کم کردن استرس بسیار تاثیر دارد. با ارتباط مستقیمی که بین غذا و یبوست وجود دارد، غذاهای سنگین و سفت، هضم و دفع را سخت ‌تر می‌ کنند. بنابراین باید از گروه‌ های غذایی متنوع در برنامه ‌های غذایی استفاده شود.

در صورتی که میزان یبوست شدید باشد و درمان های خانگی به تنهایی کافی نباشند، افراد نیاز به مراجعه به یک متخصص گوارش دارند. پزشک با تجویز داروهایی میتواند علائم یبوست را کاهش داده و در کنار درمان خانگی به سوی بهبودی پیش رود.

 

 

چه چیزهایی برای درمان یبوست خوب است؟

خوردن آب ولرم در طول روز می ‌تواند دفع را ساده ‌تر کند و حتی خوردن میوه ‌ها و سبزیجاتی که آبکی هستند هم موجب رفع این مشکل و درمان یبوست می شود. افراد باید روزانه حداقل ۸ لیوان آب را باید بنوشد. خوردن سبزیجاتی که فیبر دارد، مدفوع را حجیم می ‌کند و کار روده ‌ها آسان ‌تر می ‌شود. مصرف روزانه انواع میوه‌ ها هم برای درمان فیستول و یبوست بسیار مفید است.

بعضی از مواقع به علت بیماری‌ هایی مانند سندروم روده تحریک پذیر و گاهی هم به دلیل مصرف داروهای مسکن بسیار قوی این عارضه رخ می‌ دهد که باید طبق شرایط موجود از داروهای موثر برای درمان یبوست کمک گرفت. یکی از راه های درمانی داروهای مکمل فیبر هستند. این دارو آب را جذب کرده، مدفوع را حجیم می‌ کند و در نهایت روده‌ ها به کار می ‌افتند. همراه با این مکمل باید آب زیادی نوشید تا انسداد روده رخ ندهد.

از داروهای دیگر اسموتیک است که راهکار مناسبی برای درمان یبوست است. به جذب آب در روده ‌ها کمک می‌ کند تا مدفوع نرم ‌تر شود. البته عوارضی هم به دنبال دارد؛ بنابراین باید با دستور پزشک مصرف شود. نوع دیگری از داروها شیاف ها هستند که برای درمان استفاده می ‌شوند. این شیاف ها وارد رکتوم شده و با فشار، روده را به حرکت وا می ‌دارند. بعضی از این شیاف ‌ها مدفوع را نرم می ‌کنند. ملین‌ های روان کننده یبوست نیز موادی مانند روغن مینرال هستند که موجب حرکت راحت مدفوع در روده‌ ها شده و راهی مناسب برای درمان یبوست هستند.

 

 

 

فیستول چیست؟

این هم یک بیماری مقعدی محسوب می ‌شود که در اثر متصل شدن دیواره‌ های مخاط داخلی، کانال مقعد و پوست اطراف مقعد به وجود می ‌آید. یعنی دو بافت یا دو تا از ارگان‌ های بدن به صورت غیر طبیعی به هم متصل می ‌شوند. درمان فیستول هم بستگی به پیشرفت و نوع بیماری دارد که هر کدام دارای علائم و نشانه ‌های خاصی هستند. اگر درمان نشود با خارش، درد و ترشحات چرکی که بوی نامطبوعی، دارد همراه می ‌شود.

از شایع ترین مکان ‌های ایجاد فیستول‌ ها مقعد است که به دلایل مختلفی مانند: یبوست، التهاب روده، بیماری سل، سرطان، آبسه مقعد و عفونت ‌های مقاربتی و ... رخ می دهد. درمان دارویی برای آن وجود ندارد و معمولا با جراحی مشکل رفع می ‌شود.

 

251

 

تفاوت یبوست و فیستول مقعدی چیست؟

یبوست و فیستول دو نوع عارضه و بیماری پر درد در قسمت مقعد هستند. با رژیم غذایی مناسب و درست می ‌توان به درمان یبوست و درمان فیستول کمک کرد. فیستول زخمی مانند زخم شقاق است که یبوست در فرد موجب گسترده شدن و شدیدتر شدن این زخم می ‌شود. اگر فردی بتواند با تغییر سبک زندگی و مصرف فیبر در رژیم غذایی، نوشیدن آب کافی و حتی داشتن فعالیت‌های مناسب از یبوست جلوگیری کند، ممکن است دچار زخم فیستول نشود. تمامی مواردی که برای درمان یبوست مفید و موثر است، تقریبا برای درمان فیستول نیز موثر خواهد بود و از تشدید شدن آن جلوگیری می ‌کند.

فیستول به دلیل آبسه مقعدی به وجود می ‌آید که زخمی چرکی و بسیار حاد است و به حالت برجسته و دردناک در کناره ‌های مقعد ایجاد می شود که فرد را دچار سوزش، درد و خارش در زمان دفع می ‌کند. اگر فرد در همان ابتدای شروع این عارضه با تغذیه مناسب به درمان فیستول بپردازد، دچار زخم ‌های مزمن نمی ‌شود. تمامی عوارض مانند: شقاق، بواسیر یا فیستول زخم ‌هایی هستند که به دلیل یبوست بروز می‌ کنند. البته عوامل دیگری هم در به وجود آمدن آنها موثر است؛ ولی یبوست نقش اصلی را دارد.

 

251

 

برای درمان یبوست به چه دکتری مراجعه کنیم؟

افرادی که به بیماری ‌هایی که به دستگاه گوارش بدن مرتبط است مانند: معده، روده، حلق، مری دچار می ‌شوند، بهتر است به دکتر گوارش مراجعه کنند. چرا که دستگاه گوارش وظیفه هضم غذا، طی کردن مسیر گوارش، جذب و دفع مواد زاید را بر عهده دارد. یک متخصص گوارش با تمام قسمت ‌های تخصصی گوارش آشنایی دارد که البته بهتر است فوق تخصص گوارش و کبد داشته باشد. زیرا قسمت‌ های مهمی از بخش گوارش را کبد مدیریت می ‌کند.

دکتر گوارش توسط روش ‌هایی مانند تصویربرداری و طبق مهارتی که دارد، تمامی بیماری ‌های دستگاه گوارش را تشخیص می‌دهد. البته تعدادی از افراد برای درمان یبوست، درمان فیستول، آزمایش‌ های روده و دیگر بیماری ‌های مقعدی هم به پزشک متخصص گوارش مراجعه می کنند. یکی از پزشکان متخصص در این زمینه دکتر علیرضا ایزدی متخصص جراحی دستگاه گوارش است که با سابقه طولانی اکنون در تهران فعالیت دارد و توانسته در این حوزه تاثیرات پزشکی درمانی زیادی در کشور داشته باشد.

 

 

کلام پایانی

برای درمان یبوست و درمان فیستول بهتر است ویتامین‌ های ب۱۲ که برای بدن نیاز است را تامین کرده و پروبیوتیک‌ ها که موجب بیشتر شدن باکتری‌ های مفید می ‌شوند را مصرف کرد. درمان خانگی در کنار درمان دارویی می تواند برای افراد دچار این عارضه ها بهترین راه حل باشد.

 

 

ارسال نظر: