سخنگوی وزارت بهداشت عنوان کرد:

کاهش شاخص مرگ و میر نوزادان در کشور/ کاهش مرگ و میر نوزادان در سال ۹۴ به ۹.۵ در هزار تولد زنده

کدخبر: 2054939

پایگاه خبری وزارت بهداشت به نقل از سخنگوی وزارت بهداشت در خصوص مهمترین اقدامات وزارت بهداشت در راستای اجرایی کردن سیاست‌های کلی جمعیت نوشت: میزان باروری کل از عدد ۱.۸ در سال ۱۳۹۰ به ۱.۹ در سال ۱۳۹۴ افزایش یافته است.

به گزارش « نسیم آنلاین »، دکتر ایرج حریرچی سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به منتقدین سیاست‌های جمعیتی وزارت بهداشت ضمن بیان این مطلب گفت: پس از ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت توسط مقام معظم رهبری در سال 1393 مبتنی بر وظایف محوله به وزارت بهداشت، درمان، و آموزش پزشکی سر فصل‌های متعددی به عنوان مداخلات و برنامه‌هایی در راستای اجرائی‌سازی سیاست‌های کلی جمعیت در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مدنظر قرار گرفت.

قائم‌مقام وزیر بهداشت با بیان این که همزمان با اجرای برنامه‌های وزارت بهداشت در راستای سیاست‌های کلی جمعیت، میزان باروری کل از عدد 1.8 در سال 1390 به 1.9 در سال 1394 افزایش یافته است، گفت: این افزایش، همگام با تداوم افزایش تولدها در فاصله سال های یاد شده و علیرغم آغاز سیر کاهشی تعداد ازدواج از سال 1389 و افزایش طلاق در طی دو دهه گذشته بوده است و این موضوع بیان گر اقناع جامعه در راستای افزایش تعداد فرزندان بوده است.

دکتر حریرچی یاد آور شد: بر اساس نتایج تحقیقی که اخیرا انجام شده است، افراد در آستانه ازدواج متوسط فرزندان دلخواه خود را 2.3 فرزند اعلام کرده اند که در صورت تحقق، بیش از نرخ جایگزینی جمعیت می باشد.

سخنگوی وزارت بهداشت همچنین به کاهش میزان مرگ و میر در گروه‌های مختلف سنی در نتیجه اقدامات وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی اشاره کرد و گفت: مجموعه اقدامات انجام شده منجر به افزایش جمعیت شده است؛ به عنوان مثال میزان مرگ و میر نوزادان با ادامه روند کاهشی خود به 9.5 در هزار تولد زنده رسیده است. میزان مرگ و میر کودکان زیر یکسال نیز روند کاهشی خود را ادامه داده و به عدد 13.6 مرگ در هر هزار تولد زنده کاهش پیدا کرده است.

دکتر حریرچی افزود: میزان مرگ و میر کودکان زیر 5 سال نیز به 15.8 در هزار تولد زنده و میزان مرگ و میر مادران به زیر 20 در 100 هزار تولد زنده کاهش پیدا کرده است.

سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه به تشریح مهمترین اقدامات وزارت بهداشت در راستای اجرایی کردن سیاست‌های کلی جمعیت پرداخت و گفت: تاکنون 45 سمینار منطقه‌ای و استانی و بیش از 100 همایش شهرستانی با آموزش بیش از 30 هزار نفر مدیر و کارشناس درون بخشی و برون بخشی حوزه سلامت با هدف تغییر فرهنگ مدیران و کارشناسان برگزار شده است.

دکتر حریرچی به تغییر رویه ارائه خدمت از تأمین خدمات فاصله گذاری بین بارداری برای همه مراجعه کنندگان به مشاوره فرزندآوری برای همه واجدین شرایط بارداری ضمن محدود نمودن ارائه خدمت به گروه هایی که بارداری آنها سبب ایجاد مخاطرات سلامت برای مادر و فرزند می گردد، اشاره کرد و گفت: در این راستا حجم ارائه خدمات فاصله گذاری با بیش از 70 درصد کاهش صرفا محدود به گروه‌های پر خطر شده است.

سخنگوی وزارت بهداشت افزود: آموزش و فرهنگ سازی در سطح ارائه دهندگان خدمات که با ترکیبی از روش های آموزش حضوری و ارسال بسته های آموزشی همراه گردیده ، سبب ارائه خدمات جدید به متقاضیان خدمت مبتنی بر سیاست های کلی جمعیت شده است.

دکتر حریرچی با بیان این که تک فرزندی یکی از پدیده‌هایی است که می‌تواند سبب برخی از آسیب‌های سلامت برای فرزندان و خانواده‌های آنان شود و از طرفی تاثیر به سزایی در کاهش نرخ باروری کلی دارد، گفت: از این رو آموزه‌های مبتنی بر ارتقاء آگاهی جامعه در پیامدها و مشکلات احتمالی تک فرزندی به صورت برنامه جاری در نظام شبکه ادغام شده و گروه‌های هدف خاص را در واحدهای ارائه خدمات، مهدهای کودک و دبستان‌ها مد نظر قرار داده است.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به لزوم بهترین بهره‌گیری از دوره‌های سنی با توان باروری مناسب، و در راستای ارتقای نرخ باروری کلی، کاهش فاصله ازدواج تا تولد اولین فرزند و کاهش فاصله بین بارداری‌های بعدی به عنوان دو اولویت مشاوره ای و آموزشی مد نظر قرار گرفته و خدمات موضوعه به گیرندگان خدمت ارائه می‌شود.

قائم‌مقام و معاون کل وزارت بهداشت متذکر شد: آموزش و تشویق خانواده‌ها برای فرزندآوری در فاصله طلایی سن 18 تا 35 سال زن و ارائه خدمات مراقبت بیشتر جهت فرزندآوری در سنین بالاتر از 35 سال از جمله دیگر اقدامات وزارت بهداشت در راستای تحقق سیاست‌های جمعیتی است.

دکتر حریرچی در ادامه، کاهش مرگ و میر و کنترل بیماری‌ها در فرزندان، پیش از تولد با هدف افزایش جمعیت سالم و ایجاد فرصت باروری سالم برای خانواده‌هایی که در معرض خطر تولد فرزندان ناهنجار و یا مبتلا به بیماری‌های ژنتیک هستند از طریق توسعه غربال گری‌های جمعیتی در هنگام ازدواج و پیش و حین بارداری و غربالگری‌های نوزادی با بکارگیری دستورالعمل‌های استاندارد و با حداقل هزینه تحمیل شده به خانواده از طریق پیشنهاد به خانواده‌های در معرض خطر را مورد اشاره قرار داد و افزود: برنامه‌ریزی برای پیشگیری از ناباروری و هماهنگی با بنیاد برکت برای درمان رایگان زوجین نابارور فاقد توان مالی، ارتقای استاندارد مراکز درمان ناباروری و افزایش تعداد مراکز مذکور، ارائه کمک مالی (تامین بخشی از هزینه‌های درمان) به زوجین نابارور توسط وزارت بهداشت از اقدامات این وزارتخانه بوده است.

سخنگوی وزارت بهداشت به تامین خدمات اولیه سلامت برای 10 میلیون جمعیت حاشیه نشین و آسیب پذیر اشاره کرد و افزود: این اقدام در راستای ارتقای امید به زندگی، کاهش مرگ و میر، ارتقای شاخص‌های سلامت باروری و فرزندآوری در چارچوب طرح تحول سلامت صورت گرفته است.

دکتر حریرچی کاهش 6 درصدی سزارین های غیرضروری را نتیجه اجرای برنامه ترویج زایمان ایمن با آموزش‌های مرتبط در دوران بارداری و در راستای کاهش سزارین های غیرضروری و افزایش زایمان‌های طبیعی عنوان کرد و گفت: برنامه‌ریزی و سطح بندی خدمات مادر و نوزاد و مراقبت در منزل برای نوزادان پرخطر و نارس در 4 دانشگاه علوم پزشکی به صورت پایلوت در حال اجراست.

سخنگوی وزارت بهداشت در پایان افزود: بسته‌های جدید کودک سالم و مانا برای داشتن کودک سالم و کاهش مرگ و میر آنان و نیز بسته‌های خدمتی سلامت برای ارتقای سلامت تمام گروه‌های سنی و کاهش مرگ و میر آنان و افزایش کیفیت زندگی آنان نیز در حال اجراست.

ارسال نظر: