نجفی: دانشگاه‌ها با تنظیم برنامه‌های عملیاتی برای تحقق سیاست‌های علم و فناوری تلاش کنند

کدخبر: 929979

سرپرست وزارت علوم در پیامی به مناسبت آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها، بر تنظیم نقشه راه و تعیین برنامه‌های عملیاتی توسط دانشگاه‌ها برای تحقق سیاست‌های ابلاغی "علم و فناوری" تأکید کرد

به گزارش «نسیم»، متن پیام محمدعلی نجفی سرپرست وزارت علوم،‌ تحقیقات و فناوری به این شرح است؛

«به نام خداوند جان و خرد

کزین برتر اندیشه بر نگذرد

آغاز ماه مهر و سال تحصیلی جدید را به همه استادان، پژوهشگران، فناوران، دانشجویان و کارکنان عزیز و ارجمند دانشگاهها، پژوهشگاهها، مراکز آموزش عالی و پژوهشی و پارکهای علم و فناوری کشور صمیمانه تبریک می ‌ گویم و تقارن شروع فصل جدید فعالیت دانشگاه ‌ ها با ابلاغ سیاست‌های کلی علم و فناوری توسط مقام معظم رهبری را به فال نیک می‌گیرم و از محضر ایشان بابت تعیین سیاست ‌ هایی که مسلماً منشا تحولات و تغییرات اساسی در نظام آموزش عالی، تحقیقات و فناوری کشور عزیزمان خواهد بود، صمیمانه تشکر می ‌ کنم .

فرصت را مغتنم می ‌ شمارم و از خانواده بزرگ دانشگاهی ایران می‌خواهم که با بازاندیشی در نقش، توان و مسئولیت خویش در سال پیش‌ رو، افق ‌ های نوینی را به روی توسعه و پیشرفت کشور بگشایند و با تعاطی افکار و تشریک مساعی در تنظیم نقشه راه و تعیین برنامه ‌ های عملیاتی برای تحقق سیاست ‌ های ابلاغی تلاش کنند .

بی شک، «توسعه علمی» کلید توسعه همه جانبه و پایدار است. اگر علم توسعه یابد، فرهنگ، سیاست، اقتصاد و جامعه نیز در مسیر و سمت توسعه و پیشرفت قرار می ‌ گیرد و حرکت کشور به سوی اهداف متعالی شتاب می ‌ یابد. سخن رهبر معظم انقلاب در این باب گویاست که «اقتدار حقیقی یک ملت در گرو علم است، علم است که بقیه منابع و مایه ‌ های اقتدار را به کشور ارزانی می ‌ دارد».

امروز استمرار سنت علم ‌ اندوزی که با ظهور پیامبر رحمت و معرفت، حضرت ختمی مرتبت(ص) و سریان و جریان زلال وحی در رگ ‌ های پیکره سرزمین ‌ های اسلامی، جان گرفت، جز با مجاهدت خالصانه در راه گسترش مرزهای دانش امکان ‌ پذیر نیست و استادان و پژوهشگران و فناوران و جوانان دانشجوی ایرانی نباید افتخار پیشتازی در این عرصه را به دیگران واگذار کنند .

علم در زمین زنده می ‌ روید و درخت دانش در هوای پاک بار می ‌ گیرد. دانشگاه که نهادی زنده و پویا و هم ‌ پیوند با پیرامون خویش است، متناسب با محیط و فضایی که در آن می ‌ زید، جان می ‌ گیرد و یا کم رمق می ‌ شود. دانشگاه فعال، نقاد و سرزنده نشانه حیات و سلامت و دانشگاه منفعل، بی تفاوت و دلمرده علامت رکود و بیماری جامعه است. از دانشگاهی که دارای انضباط، اعتبار و اقتدار علمی است، نظام و جامعه بیشترین سود را می برند و از دانشگاهی که دچار بی ‌ قانونی، فساد و بی ‌ رونقی علمی شود بیشترین زیان حاصل می¬شود .

من از همه دانشگاهیان و دانشجویان عزیز می ‌ خواهم که با اندیشه و عزمی نو سال جدید تحصیلی را به سال فعالیت و مشارکت در پیشبرد توسعه علمی و کمک به دولت در برآوردن خواسته ‌ ها و مطالبات مردم تبدیل کنند. جامعه دانشگاهی نمی ‌ تو‌اند و نباید در برابر نیازهای جامعه و مسائل کشور بی ‌ تفاوت و نظاره ‌ گر باشد، دانشگاه علاوه بر داشتن نقش اساسی در تولید دانش، آموزش، پژوهش و فناوری مسئولیت دارد که به عنوان «کانون تفکر» و «عقل نقاد» جامعه نقش آفرینی کند. لازمه ایفای این نقش، به رسمیت شناختن جایگاه واقعی دانشگاه و توجه به حقوق و حرمت دانشگاهیان از سوی نهادهای رسمی کشور است .

دولت تدبیر و امید که برآمده از خواست و رأی اکثریت مردم است، از آغاز تاکنون در پی آن بوده است که فرصت ‌ های شکوفایی و توسعه علم را در دانشگاه فراهم سازد و از تنگناهای بیرونی و درونی که جایگاه علم را در دانشگاه و نقش دانشگاه را در جامعه تنزل می ‌ دهند، بکاهد. وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در تداوم همین سیاست، خود را از این پس نیز موظف به «پیشبرد روند فزاینده تولید علم در دانشگاه»، «بازگرداندن کیفیت علمی به دانشگاه» و ارتقای نقش دانشگاه در حل مشکلات و معضلات اجتماعی و اقتصادی کشور» می ‌ داند .

نکته مهم دیگر اینکه امروز جامعه ما بیش از هر دوره ‌ ای به تحکیم بنیان ‌ های اخلاقی و ترمیم بافت ‌ های آن نیازمند است و از آنجا که دانشگاه علاوه بر اینکه بنیادی علمی است، دارای کارکرد فرهنگی نیز هست، به استادان و دانشجویان ارجمند یادآوری می ‌ کنم که بر اساس آموزه ‌ های مکتبی و تعالیم رهبران و بزرگان دینی، علم و تعلیم و تعلم باید همواره با تهذیب و اخلاق قرین و هم ‌ نشین باشد. اینجانب به ‌ عنوان یک دانشگاهی از عموم مجاهدان راه دانایی و فناوری و پژوهش خواستارم که با جدیت تمام از سرمایه عمر و توشه جوانی و سرزندگی خود برای همگانی ساختن فضایل اخلاقی در کنار توسعه علم بهره گیرند و پرواز تعالی بخش جامعه در آسمان دنیای جدید را میسر سازند .

امید است همه استادان، محققان، دانشجویان و کارمندان گرانقدر در فضایی آکنده از امید و اعتماد و عقلانیت دست به دست هم دهند و با همدلی و همکاری هرچه بیشتر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را در عمل به وظایف قانونی، تحقق برنامه ‌ ها و فراهم آوردن لوازم و قواعد توسعه علمی کشور یاری کنند. وظیفه، برنامه و قاعده ‌ ای که فصل مشترک همه آنها، تلاش برای ایجاد و تثبیت فضایی امن، آرام و عقلانی در دانشگاه و تعهد به آزادی تحقیق، تعلیم، نقد و گفتگو و اقدام در چارچوب خرد و منطق است .

از مدیران دانشگاه ‌ ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشگاه ‌ ها و مراکز علم و فناوری درخواست دارم که ساز و کاری را اتخاذ کنند که هیچ حرکت سرنوشت ‌ ساز و سیاستگذاری کلانی در سطح دانشگاه و جامعه، بدون اتکا به منبع دانش و پژوهش صورت نپذیرد و از هیچ کوششی در راستای شتاب بخشیدن به توسعه علمی و تحقق سند چشم ‌ انداز علمی کشور دریغ نکنند.

بار دیگر آغاز فعالیت مراکز آموزش عالی را در سال تحصیلی 94 - 93 تبریک گفته و دوره ‌ ای پربرکت را در ظلّ عنایات الهی و توجهات حضرت ولی امر (عج) برای دانشگاهیان عزیز و عموم فرهنگیان و فرهیختگان آرزو می ‌ کنم».

ارسال نظر: