حشد الشعبی در ارتش ادغام می‌شود؟

با فرمان ۱۰بندی عبدالمهدی آینده حشدشعبی چه می‌شود؟

کدخبر: 2328800

عبدالمهدی نخست وزیر عراق دیشب با صدور فرمانی ۱۰ ماده‌ای آینده عراق را در مسیر جدیدی قرار داد. براساس این دستور حشدشعبی منحل و اعضای آن در ارتش ادغام می‌شوند.

نسیم آنلاین : عبدالمهدی نخست وزیر عراق دیشب با صدور فرمانی ۱۰ ماده‌ای آینده عراق را در مسیر جدیدی قرار داد. براساس این دستور حشدشعبی منحل و اعضای آن در ارتش ادغام می‌شوند. از نیمه سال ۹۶ و پایان داعش در عراق آینده حشدشعبی همواره مورد نزاع و بحث سیاسیون و جریان های عراق بوده است.

قانون دو سال پیش مقدمه سازی بود؟

سال ۹۶ قانونی تحت عنوان «هیئه الحشدالشعبی» تصویب شد که براساس آن حشدشعبی در کنار دیگر نیروهای مسلح عراقی به رسمیت شناخته شد. این اتفاق پس از آن رخ داد که داعش دیگر سیطره حکومتی در خاک عراق نداشت و حشدشعبی در کنار ارتش و دولت های محور مقاومت در مبارزه با داعش به یک پیروزی تاریخی دست یافته بود.

براساس این قانون حشدشعبی از لحاظ سازمانی، مطابق قانون پارلمانی عراق زیر مجموعه فرماندهی کل قوا (نخست وزیر عراق ) قرار دارد و به عنوان گروهی امنیتی در کنار دیگر گروه‌ها مانند ارتش و پلیس تلقی می‌شود. بنابراین با پایان یافتن داعش، مبتنی بر قانون باید سلاح حشد تحت مدیریت دولت باشد.

حشدشعبی توانست در مراحل مختلف در مبارزه با تروریسم نقش مهمی ایفا کند و بسیاری از مناطقی که تحت تسلط داعش بود، از جمله آمرلی، جرف الصخر، دیالی، فلوجه، موصل و تلعفر را آزاد نماید . از این منظر می توان به این نیروی مردمی به عنوان یک الگوی موفق در عرصه ی ملی عراق نگاه کرد. امری که مقام معظم رهبری در دیدار با نخست وزیر عراق در خرداد ماه سال ۱۳۹۴ به آن اشاره داشتند و تاکید کردند:«ظرفیت بزرگ نیروهای داوطلب مردمی، برای آینده و پیشرفت عراق در عرصه های مختلف بسیار کارآمد و تاثیرگذار خواهد بود.»

قانون جدید چه می گوید؟

ده بند دستور جدید نخست وزیر عراق به عنوان رئیس کل نیروهای مسلح این کشور عبارت است از:

۱.تمامی نیروهای حشد الشعبی به عنوان بخش جدایی ناپذیری از نیروهای مسلح عراق عمل می‌کنند و هرگونه قوانینی که برای نیروهای مسلح اعمال می‌شود برای نیروهای حشد الشعبی نیز اعمال می‌شود مگر آنکه به صورت صریح به آن اشاره شود.

۲.‏ تمام نامگذاری‌هایی که گروه‌های حشدالشعبی در جریان درگیری‌های شجاعانه خود برای پایان دادن به موجودیت گروه داعش تروریستی داشتند کاملا پایان می‌یابد و با نام‌گذاری‌های نظامی نظیر (لشکر،تیپ، گروهان،..)جایگزین می‌شود که این نامگذاری‌ها شامل حشد عشایر و هرگونه تشکیلات ‏محلی دیگر می‌شود و افراد آن نیز همان رتبه‌های نظامی مرسوم در نیروهای مسلح را خواهند داشت.

۳. این گروه‌ها، چه فردی و چه تشکیلاتی باید تمام ارتباطات سیاسی خود را قطع کنند.

۴. گروه‌هایی که به نیروهای مسلح نمی‌پیوندند می‌توانند به گروه‌های سیاسی که تحت قانون احزار ‏است تبدیل شود و از هر گونه حمل سلاح منع خواهند شد مگر با مجوز و در صورت نیاز برای حمایت از مراکز غیرنظامی و فرماندهی و شرایط آنها همانند بقیه گروه‌های سیاسی خواهد بود.

۵. پادگان‌های میزبان نیروهای حشدالشعبی کاملا همانند دیگر نیروهای مسلح بوده و مکان‌های حضور ‏نیروهای حشدالشعبی برای مبارزه بر اساس چارچوب‌های معمول در نیروهای مسلح تصمیم گیری خواهد شد.

۶. تمامی مراکزی که اسم گروهی از گروه‌های حشدالشعبی داشته باشند چه در داخل شهرها و چه خارج از آن، بسته خواهند شد.

۷.‏ موجودیت هرگونه گروه مسلحی که پنهانی یا آشکارا خارج از این چارچوب فعالیت می‌کند ممنوع بوده و تخطی از قانون به شمار می‌آید.

۸. تمامی دفاتر اقتصادی یا ایست و بازرسی‌ها و حضور یا منافع موسسات خارج از چارچوب جدید اعلامی بسته خواهد شد و سازمان حشد الشعبی ‏بخشی از نیروهای مسلح عراق به شمار می‌آید.

۹. تاریخ ۲۰۱۹/۷/۳۱ (سی روز آینده) زمان پایانی برای پیاده‌سازی این اقدامات است.

۱۰. به زودی دستورات دیگری درباره ساختار حشدالشعبی و تشیکلات آن صادر خواهد شد.

اولین حمایت کننده: مقتصدی صدر!

«مقتدی صدر» رهبر جریان صدر عراق از فرمان ۱۰ ماده‌ای «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق در خصوص حشد شعبی اعلام حمایت کرد. مقتدی صدر در این خصوص گفت که «سرایا السلام» وابسته به جریان صدر اولین گروهی خواهد بود که به فرمان عبدالمهدی عمل می‌کند.

رهبر جریان صدر عراق به فرمانده سریا السلام دستور داد تا هرچه سریع‌تر تمامی پایگاه‌های این گروه تعطیل و اسامیِ وابسته به آن حذف شوند.

البته نا گفته نماند که مقتدی صدر در آذر ۹۶ و چند ماه بعد از قانون «هیئه الحشدالشعبی» و دو روز پس از اعلام رسمی پیروزی بر داعش از سوی حیدر العبادی نخست وزیر عراق از تحویل سلاح‌های سرایا السلام، شاخه نظامی جریان صدر به دولت خبر داد. آن زمان هم دلیل این کار مقتدی انتخاباتی بود.

اوس الخفاجی دبیرکل نیروهای ابوالفضل العباس(ع) هم این گروه را منحل کرد. گردان‌های ابوالفضل العباس(ع) اولین گروه عراقی عازم به سوریه برای مشخصا دفاع از حرم حضرت زینب(س) بود که بعدها با تغییراتی، به جبهه‌های دیگر در سوریه نیز ورود کرد.

مقتدی صدر آن زمان از دولت خواست تا مانع به‌کارگیری نام حشد در انتخابات شده و از حضور رهبران آن در انتخابات با عناوین حشد نیز جلوگیری کند. صدر در پایان سخنرانی خود از سایر گروه‌هایی که ذیل عنوان حشدشعبی فعال بودند نیز خواست تا سلاح‌های خود را به دولت تحویل دهند.

آینده عراق و حشدشعبی؟

برخی معتقدند این کار به معنی پایان نقش آفرینی بسیاری از جریان های حامی ایران و مقاومت است و این اتفاق نتیجه فشارها علیه عبدالمهدی بالاخص از سوی مقتدی صدر است. اما از سوی دیگر برخی این اتفاق را محکم و دائمی شدن حضور جریان های شیعی حامی مقاومت و ایران در ساختار نیروهای مسلح و ارتش عراق می دانند و در حقیقت عبدالمهدی با حل یک چالش انتخاباتی و جدا کردن گروه های مردمی نظامی از احزاب، ساختار ارتش را به جریان مقاومت وفادارتر نموده است.

آینده حشدشعبی و نقش آفرینی ایران و مقاومت در عراق به هوشمندی و کنش دقیق رهبران این جنبش در روزهای آینده بستگی خواهد داشت.

ارسال نظر: